Augmenten en un 20% les primeres visites per salut mental a la Garrotxa

Són moltes coses les que ens ha deixat, i també tret, la COVID-19. Moltes d’aquestes coses les vam poder veure en els primers moments de la pandèmia, però d’altres no és fins ara quan es comencen a veure. De fet, aquests primers mesos de l’any 2021, han augmentat en més d’un 20% les primeres consultes en adults a la Xarxa de Salut Mental de la Garrotxa.


Ernest Torrell, cap de la Xarxa de Salut Mental de la Garrotxa: “Nosaltres parlem de trastorns adaptatius, reactius a la situació de pandèmia que hi ha hagut. Potser l’any passat no es manifestava a nivell psiquiàtric o psicològic i ara surten a la llum.”

El confinament total, les restriccions a la mobilitat, el toc de queda o la limitació de les reunions socials, tenien l’objectiu comú de reduir la interacció i la vida social per evitar el creixement dels contagis. Però han tingut un fort impacte en el nostre benestar emocional.

Ernest Torrell, cap de la Xarxa de Salut Mental de la Garrotxa: “La salut mental se’n ressenteix, tant per les persones que prèviament ja tenien una alternació com les persones que no han tingut mai cap tipus de simptomatologia. Ara surten quadros bastant inespecífics com ara insomni, angoixa, preocupació…i no parlem de les persones que han passat el COVID o han tingut familiars que han mort per la pandèmia. Llavors parlem de trastorns posttraumàtics o de dols patològics que es compliquen.”

Un dels segments de la població al qual afecta més el fet que l’oci i la vida social quedin aturats són els joves.

Maria Àngels Domínguez, responsable del Centre de Salut Mental Infanto Juvenil:Adolescents amb molta angoixa, quadros depressius, ansietat…i després adolescents que han passat per trastorns de la conducta, molta ràbia, irritabilitat, etc.”

En l’etapa infantil s’han detectat comportaments més irritables i entre els adolescents han augmentat molt significativament els trastorns alimentaris.

Maria Àngels Domínguez, responsable del Centre de Salut Mental Infanto Juvenil:Els adolescents estan en una etapa molt d’identificació pròpia, de reconeixement amb els iguals. Amb els pares, el fet de passar tantes hores junts, els conflictes també han augmentat. Els trastorns alimentaris també ha estat un gran boom. Han augmentat molt les primeres visites en relació a la conducta alimentària.”

I si parlem de les persones grans, el tan per cent de casos detectats és encara més elevat.

Ernest Torrell, cap de la Xarxa de Salut Mental de la Garrotxa:La manera de presentar-se la simptomatologia varia depèn de cada col·lectiu i edat. La gent gran han tingut problemes de soledat, d’aïllament, de pèrdua de gent propera. Els quadros depressius i de suïcidi estan a primera línia amb la gent gran”.

La pandèmia del coronavirus ha afectat el nostre passat i està afectant el nostre present. Com afectarà la COVID-19 a la nostra salut mental a llarg termini?

Ernest Torrell, cap de la Xarxa de Salut Mental de la Garrotxa: “La cosa no s’acaba perquè hi hagi una vacuna, hi ha situacions que s’allargaran en el temps. Quadros de dol patològic, depressions…això continuarà i s’haurà d’anar tractant a mida que aniran apareixent.”

Maria Àngels Domínguez, responsable del Centre de Salut Mental Infanto Juvenil: S’ha de veure com això anirà evolucionant. Si que hi ha la vacuna però no ens garanteix que puguem passar un temps que es puguin relacionar, però no sabem després si haurem d’anar enrere. Això els crea molta ràbia.

x