Desapareixen els coberts i plats de plàstic d’un sol ús de les superfícies comercials

El plàstic és un problema pel planeta. Ha envaït les nostres vides i ara estem davant d’un dels reptes més importants de les properes dècades. L’objectiu és reduir al màxim el plàstic que generem. Aquesta setmana s’ha fet un nou pas, l’eliminació del plàstic d’un sol ús. Des de dissabte és en vigor una normativa europea que així ho ordena però Espanya i Catalunya van tard amb la tramitació i la venda és permesa fins a finalitzar les existències. Avui hem volgut saber com ho han implementat els supermercats. Un equip de Les Notícies ha anat a una superfície d’Olot on ja fa mesos que hi estan treballant. Albert Brosa, explica’ns…


Bastonets de les orelles, canyetes de begudes, coberts i plats de plàstic, recipients i gots, pals de globus… són alguns dels productes que han quedat prohibits des de dissabte passat, moment que va entrar en vigor una normativa europea que ho regula. Les cadenes de supermercat han de substituir-los per altres que siguin fabricats amb un altre producte base que no sigui el plàstic.

Montse Sánchez, gerent botiga Consum d’Olot

Des de Consum el que hem fet és avançar-nos a la normativa vigent. Des de l’abril del 2019 vam començar a treballar en la reducció de plàstic. Hem treballat molt els plats, els gots les forquilles, moltes de les seccions han tret el plàstic, sobretot les coses que estan envasades ja tenen el 70% compostable. També tenim les bosses dels clients, les seccions de frescos tenen les bosses el 100% compostable.

La directiva també ordena canvis en l’etiquetatge de productes com compreses i tampons, tovalloletes humides, cigarretes amb filtres de plàstic i gots per a begudes. Tots han d’especificar a l’envàs les opcions de reciclatge i gestió dels residus així com l’impacte mediambiental que tenen en el seu procés d’eliminació.


Catalunya està elaborant dos avantprojectes de llei en l’àmbit dels residus i l’economia circular. Una és la llei de residus, que ha de permetre adaptar-se a la normativa europea i, l’altre, serà la llei d’embalatges que estarà enfocada a la indústria i hauria de reduir els embalatges de bona part dels productes.

Aquesta cadena de supermercats elimina més de 1.300 tones de plàstic a l’any per la substitució, reducció i reutilització d’aquest material dins d’un pla de reducció d’envasos i embalatges, inclosos els carrets de la compra, que també són reciclats. Ho va fer incorporant bosses compostables en les seccions de venda al detall, que substitueixen les bosses de plàstic d’un sol ús. Una altre de les línies d’actuació de la cooperativa de supermercats és la reducció de plàstic en els envasos de la seva marca pròpia, amb la incorporació d’un 45% de plàstic reciclat als envasos de rentavaixelles i netejadors domèstics o als sucs refrigerats d’un litre. Aquestes mesures han suposat treure del mercat més de 46 tones de plàstic.

Segons les Nacions Unides es calcula que cada any s’utilitzen cinc bilions de bosses d’un sol ús.