L’efecte rebot del coronavirus ataca amb duresa el sector turístic tot i mantenir-se obert

Gerard Xifra, president Associació d’Hostalatge de la Garrotxa: “A vegades, recordaves que les taules havien de ser de sis persones com a màxim i et miraven com si tu fossis el culpable. Havies d’estar al darrera de la gent que s’aixecava de taula perquè es posés la mascareta. Molts s’han relaxat i ho hem notat. Anàvem molt al darrera de la gent per complir les mesures”.

La relaxació i les ganes de recuperar la interacció social, combinades amb l’obertura dels diferents sectors, han donat via lliure a la variant Delta per tornar a contagiar amb molta facilitat. Ara, la marxa enrere en la desescalada afectarà als sectors de sempre, als que porten implícita una interacció social que és la principal aliada del coronavirus. I és, probablement, el pitjor moment per tornar a aplicar restriccions pel què fa al sector turístic, l’oci i l’hostaleria, ja que representarà una frenada en sec a les expectatives que havia generat aquest estiu.


Gerard Xifra, vicepresident de Turisme Garrotxa: “El ritme de reserves ja ha baixat i creiem que finalment acabarem fent uns números pitjors que l’any passat”.

Aquesta cinquena onada s’està manifestant de manera molt diferent de les anteriors. Ara, els contagis es multipliquen cada dia, i des del sector s’està notant, com mai, els efectes sanitaris, més enllà de les limitacions per les mesures aplicades.

Gerard Xifra, president Associació d’Hostalatge de la Garrotxa: “Contactes directes, treballadors que tenen els fills contagiats, anul·lacions per confinament… Ho estem veient a diari i ara el que temem és que es vagi incrementant. Hi haurà un efecte rebot i la gent no s’atrevirà tant a sortir i potser ja no voldrà anar a dinar a un restaurant, per exemple”.

Des de l’hostaleria estan satisfets fins ara amb l’aplicació de totes les mesures que se’ls ha requerit, creuen que ha quedat demostrat, ara, que ells no eren el problema, perquè segueixen des de fa mesos amb l’aforament limitat i amb mesures sanitàries rígides. En el fons, el principal focus de contagi, asseguren, és la mateixa interacció social en qualsevol àmbit. Ara, el temor és que acabin sent encara més collats a nivell de mesures si la pandèmia no dona un respir en les properes setmanes.

Gerard Xifra, president Associació d’Hostalatge de la Garrotxa: “Tenim la consciència ben tranquil·la d’haver fet la feina ben feta, però tenim por a tornar a rebre”.

x