Un roure centenari del Parc nou es convertirà en un punt d’infomació històrica

Aquest roure pènol amagat dins el Parc Nou d’Olot té 186 anys, i va morir durant la pandèmia. Va caure justament en un punt de pas del parc, i això s’ha aprofitat per poder estudiar les anelles de l’escorça, que donen informació sobre l’edat i la climatologia que va resistir l’arbre. És un dels projectes del bianyenc Jordi Zapata, extècnic del Museu dels Volcans, ja jubilat.


Jordi Zapata, extècnic del Museu dels Volcans: “El que fem és intentar establir durant l’etapa de vida d’aquest arbre, quines circumstàncies històriques ha viscut, respecte la societat olotina. Ens trobem que va néixer a l’època de les carlinades, al final de la petita edat glacial, una època molt freda, ha viscut la primera guerra mundial, l’aiguat de l’any quaranta, la fredorada de l’any 56, moltes coses que si ens ho pogués explicar, seria un llibre increïble, però ell tot s’ho guarda.”

Tot i així, molt aviat alguns dels fets històrics que ha viscut el roure estaran marcats en la mateixa escorça, amb petites plaques de metacrilat. Curiositats que contribuiran a posar en valor la llarga vida que poden arribar a tenir aquestes espècies naturals.

 

 

 

x