La Garrotxa resisteix l’impacte econòmic de la pandèmia tot i l’augment de la pobresa

Francesc Canalias, director SIGMA: “La imatge que ens hem d’emportar del 2020 és que ha estat molt difícil i hem pogut aguantar relativament bé la patacada que ha suposat la pandèmia”.


L’economia de la Garrotxa ha resistit l’impacte de la crisi sanitària. Aquesta és una de les principals conclusions que s’extreuen de l’Observatori per al Desenvolupament Sostenible de la Garrotxa, l’elaboració del qual s’ha vist afectat per la pandèmia. Algunes dades com el Producte Interior Brut del 2020, encara són provisionals: respecte l’any anterior, cau més d’un 3,5% i es situa als 1.692 milions d’euros, una davallada que no s’explica només per la pandèmia, perquè la moderació del creixement ja va detectar-se el 2018.

El sector econòmic més afectat pel COVID ha estat el dels serveis i en canvi la indústria garrotxina, especialment l’alimentària, ha continuat creixent en pes econòmic i creació de llocs de treball.

Francesc Canalias, director SIGMA: La indústria ha tingut els seus més i els seus menys, però en la línia d’entrades sortides de gent, amb feines temporals. El comerç ha tingut una bufetada forta, i la restauració també ha tingut problemes, ara s’està refent”.

La incertesa econòmica de l’any passat s’ha traduït en més precarietat laboral, i ha fet créixer la pobresa a la comarca.

Francesc Canalias, director SIGMA: Nosaltres teníem aproximadament un 5% de la població en pobresa i un 5% més en risc de pobresa. En aquests moments estem calculant que la suma dels dos és un 15-17%, no pas el 10. Per tant, hem tingut un avanç de la pobresa, enlloc d’una reducció”.

Després de l’aturada de l’any passat, aquest és el primer Observatori on es comencen a constatar els efectes de la pandèmia en els diferents àmbits vinculats Objectius de Desenvolupament Sostenible. Al web observatorigarrotxa.cat  poden consultar-se tots els informes.