L’Arxiu Comarcal de la Garrotxa ja disposa del fons Francesc Caula Vegas de Sant Joan les Fonts

Des d’aquest estiu, ja es pot consultar a l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa el fons documental de Francesc Caula Vegas. El passat mes de juny, l’Ajuntament de Sant Joan les Fonts va signar el contracte de donació del fons juntament amb Lluís Caula Porta, net de l’historiador i actual propietari del mas Peracaula.


El fons documental doncs, consta de 22 capses d’arxiu de documentació en paper, 463 imatges i 43 pergamins, que abasten cronològicament de 1179 a 1972. Es tracta principalment de documentació relacionada amb l’activitat com a historiador del productor del fons i, en menor mesura, documentació personal i familiar i de la gestió del patrimoni del mas Peracaula. També forma part del fons una part de la seva biblioteca personal.

Maria Vidal, alcaldessa Sant Joan les Fonts: “Era un conjunt de documentació que tenia la família, el seu nét va decidir fer aquesta donació. És documentació escrita, imatges…El que hem fet és rebre-ho i posar-ho en disposició de l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa perquè sigui visitable i consultable i pugui estar arxivat de la manera que correspon un fons d’aquestes característiques.”

Francesc Caula Vegas va ser regidor i alcalde de Sant Joan les Fonts durant els anys vint del segle passat. En aquest període va preparar, entre d’altres, l’escut municipal, va establir el calendari de la Festa Major i va participar ensenyant disseny i dibuix als adolescents de la població. La Biblioteca de Sant Joan les Fonts, per exemple, porta el seu nom en homenatge. Llicenciat en dret i historiador, va dedicar la seva activitat principalment a l’estudi de la història, amb una predilecció per l’època medieval, publicant diversos llibres i articles científics.