Xevi Buch: “Mai m’hauria imaginat arbitrar a uns JJOO i menys a dos. Afronto Tokio 2020 amb la mateixa il·lusió que Rio 2016”

Xevi Buch porta tres dècades arbitrant partits de waterpolo i més d’una dècada fent-ho a nivell internacional. Aquesta setmana comença la seva segona participació a uns Jocs Olímpics, ho farà a Tokio, després d’haver estat designat, novament, com a àrbitre de l’estat espanyol a arbitrar els partits de les seleccions olímpiques.


Xevi Buch, àrbitre de waterpolo internacional: Jo els afrontaré amb les mateixes ganes i il·lusió que vaig afrontar els primers. És un orgull anar a uns JJOO i una satisfacció personal molt gran.

Buch és considerat un dels millors àrbitres internacionals i en el darrer cicle olímpic ha tornat a ser present als duels importants de la Champions i l’Eurocup. Ell, però, mai s’hauria imaginat estar a uns Jocs Olímpics, i menys a dos.

Xevi Buch, àrbitre de waterpolo internacional: Mai m’hauria pensat anar a uns JJOO. De fet, quan vaig anar a Rio no ho vaig dir fins ben bé quan vaig ser allà. És un somni fet realitat. I menys anar a dos Jocs de manera consecutiva.

Enguany els JJOO només podran ser seguits per televisió, donat que no comptaran amb públic per culpa del COVID. És per això que els àrbitres segurament estaran més observats que mai, a través de repeticions i la realització televisiva.

Xevi Buch, àrbitre de waterpolo internacional: Uns JJOO són uns JJOO i la transcendència que tenen no es pot comparar amb res més. Per desgràcia, aquests Jocs, per culpa de la pandèmia, seran els més seguits per la televisió i òbviament nosaltres som conscients que allò que decidim ho està veient molta gent.

L’altre gran examen que haurà de passar cada dia en Xevi és el de els mesures sanitàries. A Tokio hi arriba vacunat, però a més a més estarà sotmès a proves PCR diàries. Des de fa dies també està geolocalitzat a través d’una app, per resseguir els contactes directes.

Xevi Buch, àrbitre de waterpolo internacional: Això és com si fossis un estudiant i fins que no et donen la nota, no saps si estàs aprovat, i pots arbitrar partits, o no, en el sentit de saber si ets positiu o negatiu en coronavirus.

Xevi Buch ja sap què és arbitrar una final olímpica. Ho va viure en l’Estats Units- Itàlia femení a Rio 2016. Li agradaria tornar a viure un somni. Per això, també, necessitaria que cap de les dues seleccions espanyoles arribés a la final.

Xevi Buch, àrbitre de waterpolo internacional: De vegades tens una mica el cor dividit. Però el fet que no hi hagi la selecció espanyola no et garanteix arbitrar la final. Si les seleccions espanyoles estan a la final, segur que no hi seré, però en cas que no, tampoc t’ho asseguren.

Xevi Buch, però, pren camí cap a Tokio. On hi són presents els millors esportistes, però també, els millors àrbitres del moment.