‘La Brutau’: passat, present i futur de Sant Jaume de Llierca

Antoni Tomàs, extreballador de ‘la Brutau’: “Era com a casa meva, hi vivia la meva tia, el meu avi havia estat contramestre, el meu pare encarregat general… jo dels sis als catorze anys, acompanyava el meu pare a fer les rondes”

Antònia Vila, extreballadora de ‘la Brutau’: “Feien tres relleus, no parava mai la fàbrica. Jo treballava a les contínues, treiem les vitlles plenes i n’hi posàvem una altra”

L’Antoni Tomàs i l’Antònia Vila són dos dels milers de treballadors de l’antiga filatura de Sant Jaume de Llierca, que va tancar portes el 1978. Va ser tot un motor pel poble, gràcies al qual els veïns van poder disposar de serveis com l’aigua, l’electricitat o l’escola.

Antònia Vila, extreballadora de ‘la Brutau’: Hi treballaven més de dues-centes persones. En venien d’Argelaguer, en bicicleta, feien quatre hores al matí, i quatre al vespre. 

Antoni Tomàs, extreballador de ‘la Brutau’: “Una dona guanyava 90 o 100 pessetes, i els homes potser 140. Els sous eren paupèrrims, però cada treballador tenia dret a un hort.” 

Al documental “Observant la Fàbrica, filar el passat per teixir el futur” , elaborat per la Fundació Lluís Coromina, extreballadors, però també una vintena d’experts en diferents àmbits aprofundeixen en el paper d’aquest espai a nivell social, cultural, i paisatgístic.

Daniel Fuentes, coordinador Fundació Lluís Coromina: Per visibilitzar aquest patrimoni, passant pel context natural i paisatgístic del que és la Brutau. Una visibilització del patrimoni arquitectònic, la part històrica tangible d’aquest llegat fabril, i alhora les potencialitats del futur. 

Aquest treball ha de servir per donar un impuls al futur de La Brutau, que l’ajuntament vol comprar per tornar-hi a portar activitat. S’hi vol fer l’Observatori del Benestar, un espai publico-privat amb diferents serveis de cura de les persones, com ara la primera piscina pública de la Garrotxa.

Jordi Cargol, alcalde de Sant Jaume de Llierca: “Intentar poder conservar i recuperar aquest espai, treballar pel benestar de la gent. Totes les polítiques que s’han de fer en aquest entorn, pensaran en això.”

Així, més de quaranta anys després que s’hi aturessin les màquines, la Brutau tornarà a ser un actiu per Sant Jaume de Llierca, i el futur dels seus veïns.

Antoni Tomàs, extreballador de ‘la Brutau’: “Per nosaltres la fàbrica és com una segona casa, sí, fa il·lusió, els records són bons.”

Antònia Vila, extreballadora de ‘la Brutau’: “Jo sóc el passat i ells seran el present. Millor que es millori tot.”