L’aparcament de Sadernes només deixarà entrar 100 vehicles, que pagaran cadascun 5,56 euros

Santi Reixach, president del Consell Comarcal de la Garrotxa: “Volem que vingui la gent, que quedi clar, però volem controlar la massificació perquè els qui vinguin ho gaudeixin i els qui hi viuen no tinguin cap problema”.

Lluís Amat, director de Medi Ambient a la Diputació de Girona: “Per entrar a la Sagrada Família, que és una meravella mundial, paguem. Doncs això és una Sagrada Família a l’aire lliure. S’ha de cuidar i mantenir perquè, entre d’altres coses, segueixi complint les expectatives d’aquells qui la visitin”.


Una regulació, la de Sadernes, imperiosament necessària des de fa anys però que arriba ara amb la urgència que li han imposat les conseqüències de la pandèmia. Els Ajuntaments implicats seran els primers beneficiats d’unes mesures que els alliberaran d’una pressió molt gran en aquesta època de l’any per evitar les massificacions al seu terme municipal.

Josep Reig, alcalde de Tortellà: “Als ajuntaments sempre ens toca plorar i demanar recursos. No podem controlar tot això nosaltres sols. Ara, el que demanem és celeritat, ja que l’any passat tot va ser molt improvisat. Esperem que funcioni bé”.

Sadernes estarà regulat amb un sistema de reserva prèvia amb preu públic. Per aparcar-hi, s’haurà d’entrar a una aplicació i reservar-ho prèviament. El màxim de vehicles estacionats que hi podrà haver a la vegada serà de cent cotxes. A dia d’avui, gairebé el doble se n’hi estacionen en dies de cap de setmana. Una massificació que, després d’un extens estudi, es va concloure que era inassolible, amb jornades on més de 600 persones podien estar, alhora, visitant els gorgs i camins de l’espai natural.

Sara Sánchez, tècnica del Consorci de l’alta Garrotxa: “Entre setmana l’aparcament s’omple amb 80-100 cotxes, però el cap de setmana a primera hora ja el tenim ple, hi poden haver 190 cotxes tranquil·lament. Ara entenem que resoldrem part del problema amb aquesta prova pilot que s’haurà d’anar madurant”.

Durant tot l’agost i els dos primers caps de setmana de setembre, la regularització servirà per establir un horari de visita i dotar l’espai natural d’informadors que s’encarregaran durant aquestes setmanes de fer una tasca pedagògica i de sensibilització amb totes aquestes mesures, evitant, de moment, haver de sancionar si no és un cas flagrant. Les activitats com el barranquisme, el senderisme o els abonaments anuals són projectes que es tenen sobre la taula per anar enriquint la regularització poca  poc.

Aquest prova pilot no només serà per comprovar-ne els efectes a Sadernes. Servirà també per saber si es pot implantar en altres espais naturals de la comarca i la demarcació. Ja hi ha vuit municipis més a tot Girona que ho han sol·licitat.