Arriba a la Garrotxa la primera onada de calor de l’estiu

Des d’aquest dimecres i fins divendres, en només tres dies, les temperatures a Catalunya passaran dels 30 graus als 40. Seran 10 graus més provocats per l’arribada de dues masses d’aire càlid, la de la península Aràbiga i la del Nord d’Àfrica, que arribaran a tota la mediterrània occidental amb la possibilitat de batre rècords de calor a la península i a les Illes Balears, tant en temperatures màximes com mínimes. Es tracta d’una calor que es preveu la més intensa i més llarga de l’estiu.


Sergi Càrceles, meteoròleg: “Aquets pròxims dies patirem una onada de calor a causa d’una dorsal africana que ens portarà aquesta massa d’aire càlid i a banda amb aquest anticicló que farà que hi hagin pocs núvols. Les màximes assoliran els 33 o 34 graus, però a partir de divendres i dissabte pujaran als 37 o 38 graus. Les mínimes seran elevades, s’esperen nits tropicals, així que les temperatures seran superiors als 20 graus. Tota aquesta situació s’espera que s’allargui fins  la setmana que ve, quan ja s’estabilitzaran les temperatures.”

El Servei Meteorològic de Catalunya ha emès ja nombrosos avisos relacionats amb l’onada de calor, que s’iniciaria aquest mateix dimecres a les comarques del pla de Lleida i s’estendria dijous a la resta de les comarques interiors i també el Pirineu. Protecció Civil ha activat ja el Pla INFOCAT per l’elevat risc d’incendi forestal previst a tot Catalunya i ha activat l’alerta del pla PROCICAT per onada de calor.

Pel que fa al risc d’incendi, aquests pròxims dies es dispararà i serà el més elevat dels últims 18 anys. El govern assegura que l’onada de calor que afecta Grècia i Turquia ve cap a Catalunya. A la Garrotxa però, malgrat aquests avisos i gràcies a les pluges dels últims dies, el risc d’incendi segueix en nivell 1 de 3.

Protecció Civil recomana beure molta aigua i fer àpats lleugers, evitar exposar-se les hores de més sol i estar en llocs climatitzats quan faci més calor.

 

x