Primeres passes cap a una Escola de Noves Oportunitats a Olot

L’equip de govern a l’Ajuntament d’Olot ha fet efectiva, aquest dijous, la cessió de la part que pertany al consistori de l’edifici de la Providència a la Fundació La Fageda. En aquest espai està previst que la fundació sense ànim de lucre garrotxina hi ubiqui en el període 2022-2023 s’hi posi en marxa una Escola de Noves Oportunitats.

Pep Berga, alcalde d’Olot: És un projecte que té un important impacte per la cohesió total i és una demanda que va venir de serveis socials i que també ha vingut de l’àrea d’educació.

Es tracta d’un model educatiu no reglat amb col·laboració publico privada. La proposta neix del projecte Mirall, que l’any 2012 La Fageda i el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa van dur a terme durant quatre anys amb desenes de joves majors d’edat en situació de risc amb bons resultats, tant d’acompanyament vital tant pel que fa a inserció laboral. El 2016 l’Ajuntament d’Olot va impulsar la plataforma Social Lab Garrotxa, amb l’objectiu de fer un pas més per treballar amb joves en aquesta situació. La idea del projecte es basa en una altra que ja és una realitat, El llindar, ubicat a l’àrea de Barcelona. De tot això en neix la idea de fer una Escola de Noves Oportunitats i d’una necessitat creixent de joves en aquestes condicions.

Sílvia Domènech, directora general Fundació La Fageda: Pensem que pot ser molt important per la cohesió social de la comarca i assumim el repte amb il·lusió i energia, però també de la complexitat del projecte, per això cal una implicació no només de La Fageda sinó d’agents socials, educatius i agents empresarials.

Teia Fàbrega, directora Consorci d’Acció Social de la Garrotxa: És un projecte molt ambiciós, molt dificultós i amb molt de reptes. NI ens ha portat durant els darrers anys treballant conjuntament els tècnics municipals més la gent de la Fageda en aquest projecte.

El projecte està en una fase molt inicial i de moment amb el que s’ha pensat és per a quin tipus de joves podria anar destinat: d’entrada, a una vuitantena d’entre 16 i 21 anys de perfils ben diversos, com per exemple nivell acadèmic baix, joves que no hagin completat amb èxit l’etapa educativa reglada, menors no acompanyats o joves amb situacions complexes, tant des del punt de vista familiar, de drogues, conductes agressives o predelinqüents. L’objectiu és fer acompanyament individualitzat amb cada jove, tant a nivell personal, social com laboral i formatiu

Teia Fàbrega, directora Consorci d’Acció Social de la Garrotxa: Nosaltres vivim el dia ad ai d’aquests joves, els hi sabem la cares i els noms que tenen i preveiem que aquest projecte pugui transformar les seves vides.

Anna Monells, gerent de l’àrea social de la Fundació La Fageda: I que els joves recuperi la confiança en un mateix i les seves capacitats i puguin desenvolupar un projecte de vida que els ompli i els satisfaci. I l’altre objectiu, és que l’Escola de Noves Oportunitats ha d’oferir eines per tornar al sistema educatiu o per inserir-se al món laboral. És important que els joves puguin tenir un mínim de nivell de competències bàsiques (de català, matemàtiques etc.) i això no ho pots fer amb un pissarra, sinó amb aprenentatge més significatius, per exemple a partir de tallers, un taller de cuina: has de saber pesar, has de saber llegir i interpretar una recepta i així en diversos àmbits.

Actualment la Fundació La Fageda es troba en un procés de recaptació de diners per poder executar el projecte i tirar endavant les obres d’adequació a la Providència. De moment no es coneix ni el pressupost ni l’inici de les obres. La cessió es portarà a exposició pública unes setmanes abans de fer-se efectiva del tot. Un cop ho sigui, serà de 30 anys per la Fundació La Fageda, sempre i quan dugui a terme l’ activitat educativa i social.