L’estiu a la Garrotxa finalitza amb prop d’un 65% d’ocupació global

Gerard Xifra, vicepresident Turisme Garrotxa: “Estem contents, al mes d’agost hem estat voltant del que va ser al 2019 en serveis i ocupacions de la comarca. Això ens dona cert aire i certa flexibilitat de cares al futur i veure què passarà a la tardor.”

Gemma Canalias, presidenta Turisme Garrotxa: “Ha estat un estiu que dins de tot el que hem passat i en un any tan complexa com aquest, hem sigut força resiliens i les dades són positives. Hem anat al mateix camí de com han anat les restriccions i la pandèmia.”

Així ho afirmen les dades de Turisme Garrotxa, segons les quals l’ocupació al total d’allotjaments garrotxins ha arribat a ser del 65% aquest estiu, tal com assenyalaven les previsions. Ha estat 3 punts superior a les 2020 i prop de 7 punts inferiors a la del 2019.

El mes d’agost ha estat especialment positiu en pràcticament tots els tipus d’establiments. Els que han tingut un creixement exponencial ha estat el turisme rural, amb una ocupació a l’agost igual que al 2020 i 11% més que al 2019, i els càmpings amb una ocupació un 18% superior al 2020 i un 8% més que al 2019. Els hotels i apartaments, han tingut una ocupació similar a la del 2019.

El turisme nacional ha marcat aquesta temporada turística, ja que el fet que encara hi hagi restriccions per creuar fronteres ha fet que el flux de turisme internacional, sobretot l’holandès, no hagi estat el mateix que el d’abans de la pandèmia.

Gerard Xifra, vicepresident Turisme Garrotxa: “El que ha sigut el públic internacional, públic de països baixos, centreeuropeu, aquest amb el tema de restriccions amb la frontera ens ha fallat moltíssim. Era aquell percentatge, 8 o 9% que venia i aquest no ha vingut. Ha sigut un públic nacional, català amb el qual s’ha mantingut i reforçat. Amb dos dificultats afegides, el tema d’anul·lacions i reserves a última hora que ha provocat una fluctuació constant, però sempre s’ha acabat emplenant i ha estat una bona notícia a nivell d’allotjaments i restauració, que també s’ha notat en aquest sentit.

Ara, amb la mirada posada a la tardor, la previsió global d’ocupació se situa prop del 45%, però difereix molt en funció del tipus d’allotjament. Tot fa pronosticar que aquesta tardor podria tenir uns nivells d’ocupació semblants als de 2019, deixant enrere una tardor de 2020 molt marcada per les restriccions de mobilitat.

Gerard Xifra, vicepresident Turisme Garrotxa: “Estem esperançats, hem d’esperar que en algun moment arribem a conviure amb aquesta situació. Hem vist que aquest estiu ho hem pogut fer, la situació epidemiològica a la Garrotxa ha estat estable així que no és un problema de turisme. Si els establiments hem aplicat bé la normativa i la gent que ens arriba la sap respectar i sabem conviure-hi esperem tenir una tardor profitosa, bona i amb una certa estabilitat fins a finals d’any.