Cloenda de cultura popular amb el Ball Pla i la sardana ‘Adéu Vila d’Olot’

Desenes de parelles de totes les edats van acomiadar les Festes del Tura 2021 ballant el Ball Pla, una tradició recuperada de la festa major. És el sisè any que l’Esbart Olot promou aquesta dansa originària dels segles XVII i XVIII, que està tornant a arrelar en la població olotina amb un caire més popular.


Àlvar Borrell, director Esbart Olot: “L’hem anat fent cada any, excepte l’any passat, però és un acte que s’ha anat movent en el calendari de les festes. Les últimes edicions l’hem anat fent com a cloenda. Creiem que és un moment molt bonic, un acte d’olotins per olotins. A nosaltres ens agradaria que la gent que ve cada any a ballar la sardana i que encara no s’atreveix a ballar el Ball Pla, que faci l’intent. Està consolidat, però encara tenim deures pendents, hem d’intentar convèncer tota aquesta gent.”

I després del Ball Pla,  desenes de persones van formar diverses rotllanes que abraçaven el Firal Petit, per commemorar i ballar una de les sardanes més característiques i més nostrades que té la capital garrotxina, l’‘Adéu Vila d’Olot’ a càrrec de la cobla La Principal d’Olot i organitzada per l’Agrupació Sardanista.

Marta Reixach, veïna d’Olot: ”I tant que sí, m’agrada molt. Per mi és molt important ballar aquesta sardana, és el tancament de festes.”

Joan Matabosch, veí d’Olot: “La sardana ‘Adéu Vila d’Olot”, és un clàssic de les Festes del Tura, aquí al Firal Petit i el dia de la Mare de Déu… A mi m’agrada molt, és una sardana molt emotiva. A més, aquest any no ha plogut així que estem molt contents i satisfets.”

Al final un Firal Petit que va quedar, literalment, ben petit.

x