Olot veu néixer el Pla de prevenció del suïcidi de Catalunya

La Garrotxa ha estat el lloc escollit per presentar un pla d’actuació a nivell de tot el país. El nou PLAPRESC arriba per implementar un conjunt de mesures per fer un abordatge integral i comunitari contra el suïcidi. 300 professionals de diferents àmbits han participat activament en la seva elaboració.


El conseller Argimon ho ha descrit com una autèntica prioritat de salut pública ja que el suïcidi és la principal causa de mort no natural i la segona causa de mort en joves d’entre 15 i 29 anys a Catalunya (2,39 morts per 100.000 habitants).

Josep Maria Argimon, conseller de Salut: “El suïcidi és una mort evitable, i hi ha olts elements que ens demostren sense cap mena de dubte que, aplicant una sèrie de mesures, es pot combatre de manera efectiva”.

Els professionals que avui acompanyaven Argimon en la roda de premsa han posat èmfasi en que cal trencar tabús i fer més èmfasi en l’acompanyament i el suport, tant als propis supervivents, com al seu entorn.

Una de les principals línies d’actuació del PLAPRESC serà la de promoure mesures de prevenció i control de la conducta suïcida. També incorporarà l’atenció als supervivents, a la família i als professionals.

D’altra banda, el PLAPRESC crearà una comissió de seguiment interdepartamental. Un Pla del tot ambiciós, complex i que englobarà molts sectors per treballar en favor de la salut mental i en suport a les persones que han patit aquesta xacra en algun moment de la seva vida.

També es reforçaran accions per millorar la detecció i l’abordatge de la conducta suïcida en casos de persones víctimes de violència, abús i/o situacions límit, en un moment on cada dia se succeeixen casos com aquests, amb delictes d’odi i amb connotacions ideològiques, de raça d’homofòbia, entre d’altres.

Sense dades de l’any 2020, que es tem que siguin devastadores amb la pandèmia de rerefons, a Catalunya, durant el 2019, es van produir 441 morts per suïcidi, de les quals el 73% van ser homes i més de 2.600 persones van patir les conseqüències traumàtiques i de dol.