Olot Cultura dedica un cicle a Víctor Català en commemoració dels 123 anys de ‘La Infanticida’ als Jocs Florals d’Olot

Avui fa 123 anys que Caterina Albert i Paradís va guanyar els Jocs Florals d’Olot amb la seva obra ‘La Infanticida’, un monòleg en vers que té com a protagonista i com a únic personatge la Nela, una dona que ha estat enviada a un psiquiàtric després de matar el seu fill. L’escàndol va arribar quan el jurat va descobrir que l’autora era una dona.

Rosa Vilanova, directora lectura ‘La Infanticida’: “Ella mateixa explica que per la premsa, fan una convocatòria que la persona que ha escrit això vingui a Olot perquè s’havia de parlar com dur a escena aquest monòleg. Evidentment ella ni ve a Olot, ni ve a recollir el premi ni a parlar amb ningú ni res. El fet de posar que és Caterina Albert qui ha fet aquest monòleg i les conseqüències d’això, és quan ella es replanteja com construir l’obra i de construir-la amb un sobrenom. A partir d’aquí adoptarà el nom de Víctor Català.”

Coincidint amb l’efemèride, aquesta tardor Olot Cultura dedica un cicle a Víctor Català, amb diverses propostes que giraran al voltant de l’autora empordanesa. El 18 i 19 de setembre a l’Espai Barberí, es durà a terme una lectura de ‘La infanticida’ a càrrec de les poetes Maria Cabrera i Blanca Llum Vidal, que, submergides en el vers d’aquest text teatral, donaran veu al personatge de la Nela, la protagonista de l’obra.

Rosa Vilanova, directora lectura ‘La Infanticida’: “És la primera dramaturga catalana moderna. Això és un fet de gran importància. Aleshores el fet que Olot sigui el lloc on es presenta, el lloc on es va produir l’escàndol…tot aquest efecte que té aquesta obra a la seva vida i a la construcció de l’obra de Víctor Català, és motiu suficient per fer-ho aquí a Olot.”

Finalment, el dijous 23 de setembre, Maria Bohigas i Rosa Vilanova mantindran una conversa sota el títol “La vida íntima de Víctor Català” i es produirà a la planta baixa de la Biblioteca Marià Vayreda.

x