‘Davant de Sant Esteve. Fotografies d’Emili Pujol’, la nova exposició de l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa

A més de regentar un estudi on feia retrats, primer al carrer de Joaquim Vayreda i, a partir del 1949, al passeig de Miquel Blay, Emili Pujol Planagumà també va treballar com a fotògraf ambulant. Aquests fotògrafs, també anomenats minuters, feien fotos al carrer amb una càmera de caixa que permetia un revelat gairebé instantani i al mateix lloc. L’espai preferit d’Emili Pujol era la placeta d’Esteve Ferrer, davant de l’església de Sant Esteve: un lloc de pas privilegiat on els dies festius i assenyalats circulava una gran munió de gent.


Quim Roca, Arxiu Comarcal de la Garrotxa: “Els olotins, famílies que passaven per aquí els retratava. Era una manera d’expandir el seu negoci i que la gent que no tenia tanta capacitats de tenir càmera o fer-se fotografies, podia comprar la fotografia i guardar-se-la de record. Eren fotografies petites que es podien guardar a la cartera.”

Ara, l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa ha organitzat una exposició de més d’un centenar d’aquestes fotografies al vestíbul de Can Trincheria amb un objectiu molt clar: poder identificar les persones que hi surten. Són fotografies dels anys cinquanta i seixanta, i hi apareixen sobretot famílies, nens i colles d’amics.

Quim Roca, Arxiu Comarcal de la Garrotxa: “Ens ha semblat oportú recuperar aquestes imatges perquè molta gent no sabem qui son. Aprofitar el hall de Can Trincheria hem exposat un munt, gairebé 300, perquè la gent pugui venir, passejar, mirar-se-les amb calma i fins i tot reconèixer algun familiar. Hem deixat també un petit espai en blanc perquè la gent pugui interactuar amb la exposició i anotar les persones que reconeguin.”

L’entrada a l’exposició és gratuïta i es pot visitar fins al 30 de setembre.