Eficiència energètica i sostenibilitat, les vies per reduir la factura de la llum

Les hores més barates, de 00h a 8h del matí. Les més cares de 10h a 14h i de 18h a 22h. El preu de la llum ha assolit diàriament màxims històrics en les darreres setmanes però no tots els consumidors han notat les pujades directament en la seva factura. Depèn, en primera instància, del tipus de tarifa que s’hagi contractat.


Eduard Victòria, tècnic responsable del programa Garrotxadomus: “Si tens tarifa de mercat regulat, el preu és hora a hora i cada mes tindràs un preu diferent. Se’n beneficien quan baixa i es veuen perjudicats quan puja. Si tens una tarifa de mercat lliure, paguen més o menys tot l’any el mateix.

Les actuacions passives als habitatges són les que permeten millorar l’aïllament, per exemple, de la casa i generar un estalvi energètic. A Garrotxadomus, però, es dediquen també a estudiar altres actuacions que tenen a veure amb la vida quotidiana i amb les característiques de cada immoble per ser eficient energèticament.

Eduard Victòria, tècnic responsable del programa Garrotxadomus: “Fer intervencions actives. Canviar instal·lacions, per exemple. A Garrotxa Domus anem a casa de la gent que ens ho demani i fem un estudi individualitzat recomanant les actuacions que li aportin a aquell habitatge un estalvi energètic eficient”.

Els imports desorbitats del quilovat hora generen inquietud i molta incertesa de cara al futur, però representen també una oportunitat per mirar cap endavant amb una perspectiva diferent. Sostenibilitat, eficiència energètica, cura del medi ambient i alternatives de producció són conceptes que han d’estar a l’ordre del dia i ja anem tard a l’hora de fer-hi un cop de cap.