“No podem precisar si seran segles o mil·lennis, però que l’activitat volcànica a la Garrotxa es tornarà a produir és gairebé segur”

Més de mig segle després de l’última, el volcà Cumbre Vieja, a La Palma, va erupcionar ahir a primera hora de la tarda fent desallotjar prop de 5.000 persones de l’illa. La lava, a hores d’ara, continua sortint per 8 boques i baixa pel pendent de la muntanya formant rius que ja han passat per sobre d’algunes carreteres i han destruït més d’un centenar de cases.


Les Illes Canàries, juntament amb la Zona Volcànica de la Garrotxa són dos dels territoris espanyols amb més activitat volcànica. De fet, a la Garrotxa hi ha prop d’una quarantena de cons volcànics. Tot i que aquí fa milers d’anys que no n’entra en erupció cap, quina és la diferència entre la Zona Volcànica de la Garrotxa i les Illes Canàries?

Jordi Zapata, extècnic Museu dels Volcans: “Els nostres volcans tenen vida només en el moment de la seva formació. En el cas de les illes Canàries no es pot comparar l’activitat que hi ha sota les illes amb la que tenim a la Garrotxa. Nosaltres no tenim cap dipòsit de magma, en canvi allà hi ha dipòsits magmàtics, cambres magmàtiques…Aquí a la Garrotxa tenim volcans que si poguéssim veure el moment de la seva erupció, serien volcans molt violents. No podríem comparar-ho amb altres volcans com el Krakatoa per exemple, però tindrien molta explosivitat perquè hi ha aigua subterrània, i això fa que l’energia de l’erupció augmenti molt més. La situació a les illes no és comparable a la nostra perquè la nostra és una activitat que ve donada per un marge de temps molt llarg sense presència d’activitat, de fet passen milers d’anys fins que passa la possibilitat que neixi un volcà nou. Allà no, allà cada desena d’anys erupciona algun. És un punt calent en el qual contínuament es forma magma. A la comarca, perquè arribi el magma de lluny, triga molts milers d’anys i això fa que les erupcions siguin molt allunyades. “

El Santa Margarida és probablement el volcà garrotxí amb una erupció més recent. Recent relativament, perquè fa una mica més de 10.000 anys. Però, tenint en compte que al Parc Natural tenim més d’una quarantena de cons volcànics… això podria tornar a passar? Estem preparats?

Jordi Zapata, extècnic Museu dels Volcans: “No sabria dir si estan més o menys preparats, el que sí que hi ha és més seguiment. Bàsicament perquè hi ha més activitat. Tot i això, a l’hora de la veritat, tot el tema de construccions, desenvolupament de polígons, carreteres, urbanitzacions, etc. és caòtic com aquí. No es té present en absolut que moltes construccions estan en zones que són de domini volcànic total. També hi ha aquest factor que ningú pot preveure quan es pot produir la naixença d’un volcà. Poden haver-hi àrees que són propícies però no es pot assegurar mai el punt concret. Aquí el vulcanisme està molt distanciat temporalment i és un record que ningú l’ha viscut, pràcticament ni l’home primitiu.”

L’erupció del Cumbre Vieja s’ha produït després d’una setmana d’avisos sísmics. Petits terratrèmols anunciaven ja una imminent erupció. Segons Zapata, a la comarca es registren petits moviments sísmics constantment i alguns de més moderats a la zona de la Garrotxa i el Ripollès cada cert temps, de 4 o 5 graus a l’escala de Richter. Aquí, hi ha molt present els terratrèmols del segle XV que, tot i això, no van estar precedits de cap erupció volcànica.

Jordi Zapata, extècnic Museu dels Volcans: “Si haguéssim de tenir por d’alguna cosa, hauríem de tenir por dels terratrèmols. Els terratrèmols són més difícils de preveure, no tenim encara sistemes que ens puguin garantir o avisar de l’activitat sísmica. No es pot compara una àrea amb l’altre però sí que és cert que aquí a la Garrotxa no podem prendre de vista que estem en una zona activa. Està reposant, però és molt probable que en un futur no molt llunyà neixi un altre volcà a la Garrotxa. No podem precisar si seran segles o mil·lennis, però que l’activitat volcànica a la Garrotxa es tornarà produir i és gairebé segur.”