El canvi climàtic farà augmentar exponencialment el risc d’incendi a la Garrotxa en els propers anys

El canvi climàtic s’està fent evident en els darrers anys. La meteorologia està canviant i es produeixen fenòmens inimaginables en totes les estacions de l’any. Aquest estiu, Catalunya va quedar en estat d’alerta pel risc d’incendi, una de les conseqüències d’aquest canvi climàtic. A la Garrotxa hem estat tranquils fins ara però en els propers anys la situació canviarà. Ho va explicar al Pros i Contres el cap dels Bombers a Girona, Jordi Martín.


El cap de la Regió d’Emergències de Girona deixa molt clar que les condicions meteorològiques estan canviant i, amb elles, canvien els paradigmes, el nivell de risc i les condicions a tenir en compte en segons quin territori. Al país, dos de les comarques que més notaran els canvis meteorològics en els propers anys seran la Garrotxa i el Ripollès, protegides fins ara per una humitat que anirà a la baixa amb el canvi de temperatures. A tot això se li sumen les noves circumstàncies del model de societat on vivim. Cada vegada hi ha menys gent que viu als espais naturals, per tant, menys terrenys treballats i menys zones estratègiques en cas d’incendi.

Jordi Martín, cap Regió d’Emergències de Girona: “Hi ha una massa continua de vegetació que va creixent a l’Alta Garrotxa. Això fa que hàgim de posar el focus, també, en la prevenció i les actuacions en aquestes zones. Ens hem d’equipar, tenir vehicles operatius i fer pedagogia a la població perquè es conscienciï”.

Les negligències, la mà de l’home, l’increment de persones a l’espai natural amb el lleure com a objectiu i la reducció d’habitants en aquests espais se sumen, doncs, al canvi meteorològic que s’està evidenciant en els darrers anys. Els hiverns ja no són del tot hiverns, les estacions s’ajunten i a l’estiu pugen les temperatures i baixa la humitat a nivells que l’espai natural no pot assumir.