Recullen els primers enregistraments de cançons de Beget en un doble CD

Després de quatre anys de feina, aquest dissabte, l’església de Sant Cristòfol de Beget va acollir la presentació de l’àlbum recopilatori ‘Beget. Cançons de la tradició oral recollides per Kristin Müller’. El projecte Càntut i el Grup de Recerca Folklòrica de la Garrotxa han editat prop d’una cinquantena de cançons recollides a partir dels enregistraments que l’alemanya Kristin Müller va fer als anys 60. Müller, estudiant de filologia romànica, va captar la veu a capella de desenes de begetins, com Peret Blanc.


Des de Salzburg, l’alemanya Kristin Müller no va voler perdre’s la presentació. Va gaudir retrobant-se vells coneguts i explicant com va enregistrar aquelles cançons que als anys 60 ja es començaven a perdre, quan el destí la va portar  fer una estada a Beget. «Deien que no, que no en sabien, de cançons. Explicaven que potser antigament la gent cantava, però en aquell moment ja no», recordava Kristin Müller quan preguntava a les persones que freqüentaven l’hostal on residia per jugar al truc. «Però jo tenia un magnetòfon, amb cintes i bobines, que necessitava per fer la tesi de filologia romànica. Els podia convèncer a través d’aquest truc. Els seduïa perquè em cantessin alguna cançó».

Albert Massip, del projecte Càntut, i Pep Garcia, del Grup de Recerca Folklòrica de la Garrotxa, van decidir viatjar a Salzburg a trobar Müller després que el seu nom sortís de manera recurrent en diverses investigacions. D’aquell viatge i de la feina conjunta amb la filòloga alemanya, n’ha sortit un doble CD amb el suport de la Generalitat que ha recopilat 49 cançons. «Al primer s’hi poden escoltar diversos cantadors i el segon està dedicat a una sola cantadora, la Núra Carrera, on hi trobem moltes cançons narratives, que expliquen històries de la vida, d’amor, etc.», explica Pep Garcia. A més del doble CD, «les cançons també veuran la llum al web càntut.cat i al calaix de la Generalitat de Catalunya», segons va explicar Albert Massip.

L’emotiu acte, que s’havia de celebrar a la plaça però que la pluja va obligar a traslladar a l’església, omplint tots els bancs, va cloure amb algunes cançons de la zona de Beget interpretades pel folklorista Jaume Arnella.

x