“Aquests gasos ràpidament es dissoldran, l’àcid sulfúric també es dissiparà en l’atmosfera. No arribaran a Catalunya”

En les últimes hores, el volcà Cumbre Vieja, a La Palma, ha augmentat d’intensitat i segueix expulsant lava tot i que s’ha alentit la velocitat amb què s’expandeix en direcció cap al mar. De fet, ja ha fet un recorregut d’uns 3 km muntanya avall, i li queden uns 2 km més per arribar al mar. De moment, es calcula que hauria afectat prop d’uns 350 habitatges i més 165 hectàrees de l’illa canària.

I una de les grans preocupacions al voltant de l’erupció del volcà de la Palma és què passarà un cop la lava arribi a la mar. Les autoritats preveuen que es puguin generar explosions i l’emissió de gasos nocius. Per això, han advertit als veïns que no s’acostin a la zona. Precisament el núvol de gasos que es pot crear no afectarà només les illes Canàries, sinó que arribarà a diversos punts del sud d’Europa, i per tant, també tindrà afectació a Catalunya entre avui i divendres. Des d’Olot Televisió, hem volgut preguntar al vulcanòleg olotí Xavier de Bolós quina afectació tindria si aquests gasos nocius arribessin a casa nostra i si finalment arribaran.

Xavier de Bolós, geòleg i vulcanòleg: “Quan la lava arribi a l’oceà generarà un fenomen molt espectacular, una vaporització d’aigua important. La lava es refredarà i aquesta vaporització d’aigua, aquest aixecament de vapor d’aigua arrossegarà volàtils, gasos que conté el magma que està fluint dissolts. Alguns d’aquests gasos són nocius per la salut i per això la gent de La Palma ha de complir els requisits de les autoritats per evitar que ningú tingui cap intoxicació. El fet que la lava entri en contacte amb l’aigua i generi aquesta vaporització, farà que alguns d’aquests gasos dissolts pugin fins a l’atmosfera. Un d’aquests gasos que conté la lava són compostos de sofre, i aquests compostos quan entren en contacte amb l’aigua  generen una reacció química i provoquen àcid sulfúric. Aquest àcid sulfúric, que també es dissiparà per l’atmosfera a la zona local, pot provocar picor als ulls, petits problemes respiratoris, etc. a no ser que algú s’acostés desobeint a les normatives. Que aquests gasos es dissipin i arribin a la Península i a Catalunya, això no pot passar. Aquests gasos ràpidament es dissoldran, l’àcid sulfúric també es dissiparà en l’atmosfera, així que més enllà de les mesures pròpies de seguretat a un radi específic entorn del volcà i les colades, no és un tema que ara mateix ens hàgim de preocupar aquí.”

x