Garrotxa vegana: “Cal fer una transformació de la indústria alimentària, en particular de la indústria càrnia”

El veganisme és un rebuig total a sotmetre els animals al patiment, un estil alimentari tan antic com la humanitat, que exclou totalment els productes d’origen animal i que cada dia té més adeptes. Fins ara però, no hi havia cap entitat que representés aquest col·lectiu a la Garrotxa, una de les comarques catalanes on la indústria càrnia és més important.

Maria de Celis, Garrotxa Vegana: “Som un grup de gent majoritàriament jove de la Garrotxa que tenim en comú la pràctica del veganisme i la creença que un altre món és possible, on no hagi de patir ningú per vestir-nos correctament, alimentar-nos correctament i gaudir del menjar.”

Des de mitjans d’agost, Garrotxa Vegana ha estat pintant un mural a Olot per explicar el procés d’elaboració de la carn de porc, des de la criança dels garrins fins a la carn en una hamburguesa. L’obra s’ha pintat al carrer Fontanella, concretament al pàrquing on hi havia l’antic escorxador municipal d’Olot. Inclou fotografies d’Aitor Garmendia, realitzades en fàbriques i granges d’Espanya dins el projecte Tras los Muros.

Xevi Rubió, Garrotxa Vegana: “Que s’associï els animals al menjar. Hi ha una distància molt gran, hi ha com una barrera, i quan tenim una hamburguesa al plat no veiem l’animal que hi ha darrera. És per fer aquesta associació i potser reduir el consum o cadascú el que cregui.”

Maria de Celis, Garrotxa Vegana: “Els porcs arriben amb camions amuntegats, els transporten a escorxadors com el que tenim aquí a Olot. Els atordeixen amb gasos i després els acaben matant amb ganivets. Això ho hem volgut reforçar amb imatge reals.”

Garrotxa Vegana compta actualment amb una dotzena de membres.

Maria de Celis, Garrotxa Vegana: “És una qüestió d’evolucionar com a societat, anar prenent més consciència de com són les coses, què hi ha al darrera i com podem fer per transformar-ho. Cal fer una transformació de la indústria alimentària, en particular de la indústria càrnia.”