L’alcalde de Besalú, Lluís Guinó, dona suport als tècnics de l’ajuntament i es defensa de les investigacions del Tribunal de Comptes

Una auditoria de la Sindicatura de Comptes l’any 2018 apuntava que l’Ajuntament de Besalú hauria pogut cometre irregularitats en una sèrie d’ingressos i tributs que no s’havien cobrat en els darrers anys. Tampoc s’havia fet res per cobrar-los, o en el cas d’haver-los cobrat no s’hauria fet amb recàrrec.


Els ingressos s’arrossegaven any rere any i provocava, segons l’informe, que el números i balanços que presentava a finals de cada exercici el consistori aparentment fossin millors dels que eren.

El Tribunal de Cuentas va rebre la informació Sindicatura i va demanar explicacions a l’Ajuntament Besalú sobre els cobraments d’alguns impostos i taxes els anys 2013 i 2014. El municipi va entregar tota la documentació a l’ens demanant que s’arxivés el cas.

No ha estat així. Ara el Tribunal de Cuentas, instat per la Fiscalia, ha ordenat la instrucció del cas i entrarà a l’Ajuntament per examinar-li els números. El cosnsitori es defensa i assegura que aquestes recaptacions, dels anys 13 i 14, no es van poder fer perquè les empreses havien quebrat o es trobaven ja tancades.

Lluís Guinó, alcalde de Besalú: “Els imports al quals fa referència són imprecisos. Es tracta en gran part de vehicles propietat d’empreses que havien quebrat, tenien suspensió de pagaments o havien tancat anys enrere. Donem ple suport a la feina feta pels tècnics”.

Guinó no es mossega la llengua, i creu que no és cap casualitat que el Tribunal de Cuentas es fixi en Besalú.

Lluís Guinó, alcalde de Besalú: “Home, no és casualitat que des de 2017 hi hagi organismes fiscalitzadors de l’Estat que es fixin en els comptes de Besalú, on l’alcalde era el vicepresident de la Mesa del Parlament durant l’u d’octubre”.

De fet, fins i tot l’oposició del consistori besaluenc creu que el Tribunal de Cuentas és un organisme polititzat, però viuen l’assumpte amb preocupació.

Alfred Cairó, ERC Besalú: “Creiem, estimem i voldríem que no fos motiu de delicte. I no ens agrada que un organisme tant polititzat fiqui el nas al nostre Ajuntament”.

Ara, el Tribunal de Cuentas obre diligències per esclarir els fets. L’alcalde ha assegurat que la feina dels tècnics ha estat impecable i que els hi donaran suport en el que calgui per defensar-los. De tota manera, Guinó anunciava en el darrer Ple que revisaran els padrons i s’acreditaran les insolvències, es revisaran els pagaments i es comprovaran les baixes dels vehicles en qüestió a Trànsit.

 

Continua la tensió entre govern i oposició

I en aquest plenari que ara els comentàvem va tornar-hi a haver més tensió del compte. Un ambient que és habitual en les sessions d’aquesta legislatura. Alfred Cairó i Lluís Guinó van protagonitzar un altre desencontre.

Alfred Cairó i el Grup Municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya a Besalú donaven suport a l’equip de Govern en el darrer Ple pel fet de ser investigats per un Tribunal que creuen polititzat. Ara bé, un cop més el líder de l’oposició va queixar-se de no trobar les respostes a les preguntes que se li traslladaven a l’alcalde.

Alfred Cairó, ERC Besalú: “Semblava que venia a justificar que les coses s’havien fet correctament, però observant l’informe de la Sindicatura, es veu que no hi han coses que no s’han fet bé. L’alta cosa és que sigui motiu de delicte”

I d’aquí va néixer un nou desencontre i més mala maror a la sessió:

Lluís Guinó, alcalde de Besalú: “Sempre responem quan l’oposició té alguna pregunta. Però assumim que el senyor Cairó té un problema, i és que va perdre les eleccions estrepitosament quan pensava que les guanyaria. Pensava que això se li passaria però no ha estat així”.

Alfred Cairó, ERC Besalú:“Només podem parlar amb l’alcalde als plens. Estava acostumat a governar sense oposició i no ens té en compte per res, ni valora les nostres propostes. Representem una tercera part del municipi i la situació no ens agrada”.

Així doncs, segueix la mala maror entre govern i oposició a la vila. Esquerra Republicana es queixa que no se’ls escolta i que només poden parlar amb l’alcalde als plens, i el batlle els respon que no han digerit encara la derrota electoral de fa dos anys.

 

 

 

x