La pandèmia accelera l’efecte de les problemàtiques dels joves garrotxins en habitatge, formació i ocupació

El Pla de Joventut Comarcal 20-24 fa una diagnosi de la situació que viuen els 11.448 joves a la Garrotxa. L’habitatge, l’ocupació, la formació i la salut mental són preocupacions ja existents en anàlisis anteriors però que la pandèmia ha accentuat i accelerat.


Per primer cop en molts anys, al conjunt de la Garrotxa, el percentatge d’alumnes que cursen l’ESO ha baixat respecte dels anys anteriors. D’un 92% ha passat a un 86%. La pandèmia ha accentuat les desigualtats d’oportunitats a l’hora, també, de cursar una extraescolar o optar a certs estudis de pagament.

Entre els conclusions extretes de la diagnosi del Pla Comarcal de Joventut, hi destaca també la precarització del mercat laboral. Només un 23% dels joves treballen a temps complet i l’atur registra xifres d’un 30%. Al 64% del col·lectiu li agradaria emprendre.

Pep Compte, Cap de l’Àrea d’Educació i Joventut del Consell Comarcal de la Garrotxa: “Hem de tenir en compte que els joves d’ara són els més ben formats de tota al història. Molts d’ells acabaran treballant en professions que ni tan sols existeixen a dia d’avui. Hi ha joves que no volen treballar? És clar, hi han set sempre, però la majoria busquen la seva oportunitat i el seu lloc”.

Una de les grans preocupacions de la societat actual, no només a la Garrotxa sinó arreu, i més entre els joves, és l’habitatge. Les dades han empitjorat molt en els darrers quatre anys. L’any 2017, el 65% dels joves estaven emancipats. Ara la xifra ha baixat fins al 23,5%. El 76% viuen amb la família.

Roser Soms, Cap del Servei de Joventut del Consell Comarcal: “No tothom es pot permetre una hipoteca i els lloguers estan molt elevats. Ara tampoc hi ha parc d’habitatge i es fa difícil per a ells”.

D’entre la resta de problemàtiques amb les quals conviuen els joves, se n’hi troba una que no és nova però que està més a l’ordre del dia que mai. La salut mental és un dels grans reptes a treballar en el col·lectiu. Les conductes socials com els botellots han augmentat, però en realitat un 60% dels joves s’implica en entitats, entre d’altres, i s’involucren en la vida, doncs, del seu municipi. Poc a poc, s’espera tornar a una activitat normal.

Aniol Sellabona, conseller comarcal de Joventut: “Quan tot vagi tornant a obrir i l’activitat retorni, esperem que els joves s’hi impliquin tant com abans. Els botellots hi eren abans i hi seguiran essent”.

El Pla també recull dades d’un 53% pel què fa als joves que volen viure una experiència a l’estranger, tot i que des del Consell Comarcal han detectat un sentiment de pertinença molt gran a la comarca de la Garrotxa.

 

x