L’art urbà tenyeix les façanes de Les Planes d’Hostoles

Laia Juez, dinamitzadora cultural Aj. Les Planes: “A Les Planes, curiosament, no hi havia gairebé cap manifestació artística a l’espai públic. Era una necessitat acostar l’art a la gent de peu i també perquè creiem que és un valor afegit, que enriqueix el patrimoni cultural i que també pot ser de molt d’interès pels visitants del poble, tenir un museu a l’espai urbà.”

Un museu a l’aire lliure. Aquesta és la filosofia que segueixen, des del 2019, l’ajuntament de Les Planes d’Hostoles. Actualment el municipi compta ja amb 6 murals . A més, les temàtiques i les tècniques dels murals són ben diverses. Des de temàtiques de memòria històrica com el de les revoltes camperoles dels remences, de Roc Blackblock o les cosidores d’Elisa Capdevila, a coses més artístiques o de reflexió com el de Slim Safont, o la gàbia i els pardals d’en Jofre Oliveras.

Aquest mes de setembre, coincidint amb la Festa de la Santa Espina, s’ha finalitzat l’últim dels murals. Ha estat el de Joel Amat, un dissenyador gràfic i il·lustrador planenc, situat al carrer Doctor Oliveras.

Joel Amat, artista: “Vaig trobar una foto en un llibre sobre Les Planes i sortia aquesta foto del meu besavi. A partir de la foto vaig fer un esbós digital i a partir d’aquí, un cop vam tenir triada la paret, triar pintures i colors i un cop la grua era aquí, pintar.”

Des del municipi, s’està treballant per enriquir la ruta d’art a través d’obres d’artistes locals i forans a l’espai públic, i també oferint cada vegada més espectacles diversos a l’aire lliure. En aquest sentit les Planes compta amb el grup de joves ARK (Accions Rurals per la Kultura) que han emprès algunes propostes com el mural del carrer de la Font, entre d’altres intervencions als carrers i places.