Una Bianyal amb les tres sessions guiades plenes posa en valor la importància que ha tingut el riu Fluvià

10 del matí. Rotonda de can Sabata. El curs passat, la Bianyal es va haver de celebrar en un sol espai, al Mas Sobeies. La vuitena edició ha sigut diferent i enguany s’ha pogut recuperar el format itinerari que caracteritza l’esdeveniment. La importància que ha tingut el riu Fluvià, el tema central.

David Santaeulària, organitzador de la Bianyal: Podem recuperar la idea d’itenerari. De moment, encara ho fem a peu. Hem buscat un tram que és limítrof amb Olot i que ens semblava molt interessant posar-lo en valor.

Un tram del riu amb molt d’interès a escala de patrimoni natural i industrial. Una zona fonamental per al desenvolupament industrial d’Olot i Vall de Bianya. En concret, els participants van visitar fàbriques com ara la de Can Gabarró, un dels molins paperers més antics de la Garrotxa, Can Sabates o Can Porxas, una antiga fàbrica paperera reconvertida posteriorment al ram tèxtil, que va ser declarada indústria de guerra en l’època republicana. Les intervencions artístiques, de caràcter molt divers: des de performances fins a formats audiovisuals.

Stephen Sneijder, participant: Jo crec que el tema de l’arqueologia industrial d’Olot i Garrotxa és un dels temes pendents que tenim aquí. És un patrimoni brutal i s’hauria d’explotar d’una manera molt més proactiva.

Les entrades per a les tres sessions guiades van quedar exhaurides en pocs dies i, en total, unes 165 persones van presenciar les tres activitats. Santaeulària va lamentar que, en aquesta edició, no han pogut donar accés a tota la gent que voldrien, tot i que, assegura, un esdeveniment que va evolucionant cada any positivament.