Josep Lluís Nicolau, director CAP Olot i Besalú: “La situació a hores d’ara sembla que està força controlada. Feia temps que no teníem unes dades tan positives.”

Josep Lluís Nicolau, Director Àrees Bàsiques de Salut d’Olot i Besalú: “La situació a hores d’ara a la Garrotxa sembla que està força controlada. Estem contents perquè les dades son favorables, feia temps que no teníem unes dades tan positives. Només per fer-nos una idea, la setmana passada a la ciutat d’Olot només vam tenir 5 positius. És una xifra que no havíem tingut des de l’inici de la pandèmia en cap moment. Estem contents i la sensació ara és esperançadora.”


En l’última setmana, el risc de rebrot a la Garrotxa se situa als 32 punts, unes xifres a les que no arribàvem des del mes de maig i juny del 2020. De fet, ens trobem en aquests moments entre les 10 comarques amb el risc de rebrot més baix. Però tot i que la gran majoria de proves diagnòstiques a hores d’ara  surten amb resultat negatiu, la pressió als mòduls del CAP Garrotxa no ha disminuït. De fet, aquesta última setmana se’n han fet més d’un miler.

Josep Lluís Nicolau, Director Àrees Bàsiques de Salut d’Olot i Besalú:” Als mòduls ve molta gent encara. Als mòduls estem atenent, per exemple ahir, vam veure cap a una seixantena o setantena de persones però realment només van sortir dos positius. Són gent que té una mica de símptomes i que no es pensa que té covid, que es pensa que té un refredat comú. Realment ara el que hem vist és un increment de patologies respiratòries, refredats, etc. i això fa que com que la gent està conscienciada vinguin a veure si tenen COVID o no.”

El que sí que es va notar a mitjans de setembre va ser un increment de casos. Ens vam situar al voltant dels 300 o 400 punts de risc de rebrot, un fet que els professionals atribueixen a l’inici de curs escolar i també a les Festes del Tura.

Josep Lluís Nicolau, Director Àrees Bàsiques de Salut d’Olot i Besalú:  “Tot el que impliqui augmentar el contacte social i tenir més contacte amb menys control de mesures, tot això sempre afavoreix. Les Festes del Tura òbviament va haver-hi més sortides, més sopars, més torbades familiars…i sempre que hi ha coses d’aquestes sempre implica un augment dels casos. Per sort va haver-hi un petit increment que va haver-hi en aquelles dates. Ens vam trobar que no hi van haver-hi un gran nombre de positius, eren brots molt controlats.”

I gràcies a aquestes millores de la situació pandèmica arreu del territori, les mesures de contenció comencen a ser una cosa del passat. A partir d’aquest divendres, direm adéu a pràcticament totes les mesures. Així, els esdeveniments esportius i culturals recuperen l’aforament prepandèmic i els bars tornen a l’absoluta normalitat. L’oci nocturn, però, és l’únic sector que roman al marge dels canvis.

El que sí que seguirà, i sembla que per un temps, és la mascareta en interiors. Així ho va assegurar ahir el conseller de Salut, Josep Maria Argimon en un esmorzar informatiu de l’agència Europa Press.

Josep Maria Argimon, conseller de Salut:” Jo crec que en aquest sentit s’ha de ser cauts. La mascareta s’haurà de mantenir, com a mínim aquesta tardor i hivern i el primer lloc on podrem deixar de portar la mascareta serà a l’escola.”

La mascareta continua sent obligatòria a partir dels sis anys a l’escola, tot i que els nens del mateix grup bombolla se la poden treure al pati. A hores d’ara, i segons l’aplicatiu Traçacovid del Departament d’Educació, no hi ha cap centre educatiu de la comarca amb grups confinats.

 

x