Olot acull una setmana dedicada a la vulcanologia

Xavier Collell, director Espai Cràter: “És casualitat si, perquè òbviament ja ho teníem preparat des de feia temps perquè en pocs mesos posarem en funcionament l’Espai Cràter i una de les línies que nosaltres volem fomentar és la divulgació de la vulcanologia, no només de la Garrotxa sinó de la resta del món. Ja ho teníem preparat, però amb la sort que aquesta situació encara ha fet aflorar més l’interés cap a la vulcanologia.”


La situació a La Palma amb l’erupció del Cumbre Vieja ha posat sobre la taula la importància de conèixer els volcans i més en un indret com la Garrotxa on només al Parc Natural hi ha registrats més d’una quarantena de cons volcànics.

Enmig d’aquest context, Olot acull una setmana de divulgació i debat sobre la vulcanologia. Està impulsada per l’Ajuntament d’Olot i l’Espai Cràter. Durant una setmana, passaran per la capital de la Garrotxa experts en vulcanologia d’arreu del món, en col·laboració també amb la Residència Faber-Llull.

Xavier Collell, director Espai Cràter: “El que hem fet és organitzar una sèrie d’activitats, posar una mica d’ordre a nivell divulgatiu perquè puguin entendre una mica que és la vulcanologia, la relació amb la societat i que puguem entendre entre tots aquest tipus de situacions.”

La primera de les ponències serà aquest divendres al a la sala El Torín amb el vulcanòleg olotí Xavier de Bolós i el vulcanòleg mexicà Gerardo Aguirre, tots dos investigadors de la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic, on plegats parlaran sobre els volcans d’aquest país i el seu impacte a la societat, tot establint una relació amb els volcans garrotxins i els de les Illes Canàries.

Xavier de Bolós, vulcanòleg: “Aterren des de diferents llocs, d’Europa i d’altres punts del planeta, vulcanòlegs reconeguts i ens permet això generar vincles i generar uns contactes que després són útils per futurs projectes de col·laboració o de cooperació per fer plegats.”

Entre les activitats, destaca també una caminada pels volcans de la garrotxa, diumenge 17 d’octubre on hi participaran guies del Parc Natural, Xavier de Bolós, el geòleg Llorenç Planagumà i experts internacionals residents a Faber. Poden consultar la programació d’aquesta setmana volcànica a través del web de l’Ajuntament d’Olot.

Tot plegat s’emmarca, també, coincidint amb el 9è Curs de postgrau de vulcanologia que organitza la FES.

x