L’Hospital d’Olot estrena un sistema de suport a pacients amb càncer de mama a través d’un dispositiu intel·ligent

L’Hospital d’Olot ha posat en marxa el projecte CLOSE 2U, que té per objectiu donar acompanyament a pacients amb càncer de mama que estan fent quimioteràpia al centre. Concretament consta de 10 dispositius intel·ligents de veu d’Amazon que detecten, per mitjà d’intel·ligència artificial, inquietuds i necessitats de les pacients.


Irene Roura, cap d’unitat d’hospital de dia mèdic, quirúrgic i oncològic Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa: El projecte neix arran d’un treball de final de màster de dues infermeres d’aquí a l’hospital i per l’alta demanda d’afluència de dones que fan tractament de quimioteràpia contra el càncer de mama.

L’aparell es basa amb una sèrie de variables, com poden ser l’edat, com avancen les sessions de quimio, l’estat físic o anímic, el descans o l’alimentació, entre d’altres. A partir d’aquí, i a través d’un algoritme, el dispositiu escull automàticament un dels 50 vídeos interactius disponibles, per tal que puguin servir d’ajuda a la pacient, segons la seva necessitat.

Irene Roura, cap d’unitat d’hospital de dia mèdic, quirúrgic i oncològic Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa: La persona pot anar mirant el que més necessita en cada moment. A banda del que podem oferir els professionals, elles poden reforçar-ho a través de documentació visual i aquests vídeos formatius. Depenent de les preguntes que li fa el dispositiu es generen diferents vídeos, adaptat al procés i la simptomatologia que la persona pugui tenir.

Aquest mes d’octubre l’Hospital d’Olot ha implantat aquests assistents de veu al centre en fase de proves. Les usuàries, voluntàriament, poden començar a utilitzar des del box de l’hospital durant una de les sessions de tractament aquest dispositiu. Un cop superada aquesta fase de prova, s’implementarà al 100% al centre. Si funciona, no és descartable que aquest mateix sistema es pugui fer servir, també, fora de l’hospital. Aquest és un projecte propi de l’hospital olotí.

Avui, 19 d’octubre, és el dia mundial del càncer de mama. A l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa, els primers tractaments de quimioteràpia contra aquest tipus de càncer es van començar fer l’any 2015. Des del 2017 i fins avui un miler de dones han fet o estan fent tractament a Olot. De mitjana, cada pacient fa entre 12 i 15 sessions al llarg del procés.

La detecció precoç és clau per combatre malalties com aquesta. A Olot, es fan les mamografies cada dos anys, en dones d’entre 50 i 69 anys, tot i que l’autoexploració cada dia és més important.