Amb mascaretes però al 100% d’aforament, la cultura garrotxina torna poc a poc a la normalitat

Quan més incerteses i por hi havia, la majoria de la població va recórrer a la música, una novel·la o una pel·lícula. Vivíem entre quatre parets i tot era un mar de confusió. Centenars d’artistes van deixar volar la imaginació i la creativitat per fer més amens aquells moments, oferint concerts, monòlegs des del menjador de casa. La cultura, doncs, tornava a salvar-nos. Amb la desescalada dels mesos posteriors, però, la cultura va ser un dels últims sectors en posar-se en marxa.

Ricard Sargatal, director d’Olot Cultura: “El sector de la cultura estava desorientat. Com dieu aportava entreteniment, esbarjo, bons moments… però per altra estava criminalitzada. Estava molt controlada mentre altres sectors anaven obrint-se lliurement. Darrere de qualsevol acte cultural hi ha uns actors, uns tècnics de llum, acomodadors… hi ha una sèrie de gent que es guanya la vida gràcies a la cultura. Reduint això, estàs reduint la manera que aquesta gent es pugui guanyar la vida.”

Cancel·lar, ajornar o replantejar. Aquestes han sigut les opcions entre les quals s’ha hagut de decidir durant aquest any i mig de pandèmia. Unes situacions antagòniques a les quals el sector de la cultura estava acostumat.

Ricard Sargatal, director d’Olot Cultura: “El que ha costat més de gestionar és la incertesa. La incertesa de saber si la setmana que ve podries vendre totes les entrades o només el 50%; si podries tenir gent de tota la comarca o només d’Olot; la incertesa de saber si un actor o una companyia francesa podria venir o no; si un escriptor de Madrid podria venir…la incertesa permanent d’haver de planificar dia a dia i de prendre decisions sobre la marxa ha estat el canvi més gran sobre la manera de treballar d’abans, que era planificar a llarg termini. Ara a última hora et podia caure un o dos dies abans una xerrada, però no perquè el conferenciant estigués malalt, sinó perquè sortia una normativa que deia que no ens podíem moure entre comarques. Això ha estat el més complicat.”

Aquest mes d’octubre, 20 mesos després de l’inici de l’estat d’alarma, la cultura sembla que torna una mica més a la normalitat. Les entrades esglaonades al Teatre Principal o les mascaretes a la sala El Torín, on de moment el públic haurà de seguir assegut, seguiran presents. Però ara sí, ho faran al 100%. Garrotxins i garrotxines, tornaran a gaudir de la cultura com el 2019?

Ricard Sargatal, director d’Olot Cultura: “Hem de tenir en compte que ara que obrirem al 100% veurem si el públic respon o no. Amb la pandèmia tampoc podíem emplenar els espectacles. Sabem que hi ha una sèrie de públic que ha deixat de venir per por a contagiar-se, sobretot gent de gran avançada, i això ha fet que s’hagi rejovenit els nostres espectadors.”

A hores d’ara hi ha molts interrogants, però només hi ha una paraula per definir el sector cultural d’aquests últims mesos: resiliència.

Ricard Sargatal, director d’Olot Cultura: “L’aposta de l’ajuntament és seguir apostant per la cultura i per tant, la sort que hem tingut és que podem mantenir tota l’estructura. Olot sortirà de la pandèmia i intentarem tornar als nivells que teníem abans, tant a nivell de qualitat artística com d’inversió pressupostaria com d’atraure gent d’altres poblacions. Si la situació i les lleis ens ho permeten, nosaltres anirem a totes per tal que Olot torni a tenir el lloc cultural que tenia abans de la pandèmia.”

x