Lurdes Masmitjà i Noemí Segura, guardonades amb les Beques Ciutat d’Olot

Lurdes Masmitjà i Noemí Segura han estat les guardonades a les beques ciutat d’Olot 2021. Es van donar a conèixer ahir, en una presentació com és habitual a l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa.

Pep Berga, alcalde d’Olot: “La beca, a banda del rigor en què està plantejat el treball, acaba interpretant aspectes del nostre passat o del nostre present poc coneguts i estic segur que seran uns treballs molt interessants i que estarà molt bé que la gent els conegui.”

Per una banda, Lurdes Masmtjà ha estat guardonada amb la Beca Ernest Lluch de Ciències Socials i Humanes pel seu projecte titulat ‘Sodomites, invertits i ‘tortilleres’. La repressió de l’homosexualitat a la Garrotxa durant el règim franquista’. El treball se centra en l’estudi del control social i la repressió de les conductes morals i sexuals dissidents de la comarca durant el període de la dictadura, mitjançant l’anàlisi d’expedients judicials, buidatge de premsa o testimonis.

Lurdes Masmitjà, Beca Ernest Lluch: “Pel règim, l’homosexualitat no tenia cabuda perquè no era una sexualitat reproductiva, considerant-la pecaminosa, viciosa i contagiosa que posava en perill la resta de la població. Es pretendrà investigar com les autoritats policials i judicials van operar en l’ús d’aquestes lleis davant de l’homosexualitat, així com saber com la premsa local, comarcal i provincial va tractar i construir la identitat homosexual.”

Per altra banda, la Beca Oriol de Bolòs de Ciències Naturals ha recaigut en Noemí Segura per un estudi que porta per títol ‘Biofilms fluvials a l’Alta Garrotxa. Caracterització i seguiment dels biofilms i l’efecte de la pressió antròpica als gorgs de l’Alta Garrotxa’. Aquesta investigació vol mesurar els efectes que causa l’afluència de banyistes als gorgs garrotxins, sobretot a Oix, Sales de Llierca i Sadernes.

Noemí Segura, Beca Oriol de Bolòs: “Em fa molta il·lusió i és un projecte que tinc moltes ganes de fer. Com a persona que li agrada anar a les gorgues, tots hem vist com en els darrers anys hi ha hagut canvis importants i estem preocupats, volem saber què està passant. Aquest és l’objectiu principal del projecte, donar a conèixer que és el que veiem al riu, que són aquelles cosetes petites que veiem i no sabem que són, etc. per poder així, a partir del coneixement, saber-ho respectar.”

Els guanyadors rebran 4.500 euros per elaborar els seus estudis. Les Beques Ciutat d’Olot es convoquen des del 1988 per donar suport a la investigació en l’àmbit local.

x