Mor el periodista Josep Maria Francino als 74 anys

El radiofonista Josep Maria Francino ha mort aquest dimecres a l’edat de 74 anys. Francino va ser al capdavant de la posada en marxa de nombroses cadenes de ràdio modernes, va fundar moltes de les freqüències de ràdio locals de la Garrotxa, va ser director de Ràdio Olot i actualment encara n’era el president del Consell d’Administració. Músic i col·leccionista, estava fortament vinculat a la Garrotxa. Tenia una residència a la Vall d’en Bas on va guardar durant anys bona part de la seva impagable col·lecció i arxiu de The Beatles.


Nascut a Terrassa el 1947, va ser la seva passió per la música i pels Beatles el que el va portar a Josep Maria Francino a trepitjar un estudi de ràdio per primera vegada per a una col·laboració.

Era el 1965 a Ràdio Terrassa, dies després de l’actuació que els de Liverpool van fer a Barcelona. En aquella ràdio s’hi va quedar durant 14 anys, on va arribar a ser director adjunt i cap de programes.

Després d’aquella etapa, va vincular-se a la creació i posada en marxa d’altres freqüències, tant a nivell local com nacional. De la seva mà va néixer Ràdio Club 25, al 79, i al 83, el Projecte d’emissores de la Generalitat de Catalunya, Catalunya Ràdio, on va ser director general, i Ràdio Associació de Catalunya.

Fortament vinculat a la Garrotxa, tenia una residència a la Vall d’en Bas, on durant molts anys va tenir acumulada la seva col·lecció dels Beatles, la més gran de l’Estat espanyol i una de les més importants del món. Va ser director de Ràdio Olot del 1984 al 1988. No va deixar d’estar vinculat a la cadena garrotxina, com a president del Consell d’Administració.

A partir del 1987, va tenir un paper preeminent com a creador de cadenes de ràdios locals a la Garrotxa: Ràdio Besalú, Ràdio Sant Joan i Ràdio la Vall, ja al 90. La seva carrera radiofònica va seguir com a director de Ràdio Nacional d’Espanya a Girona, director de programes de Ràdio Nacional d’Espanya a Catalunya o director de programes i sotsdirector de COM Ràdio.

Darrerament, seguia col·laborant amb programes musicals i de temàtica dels Beatles, com al Cocodril Club d’Albert Malla. El 2009 va rebre la Menció d’Honor dels Premis Ràdio Associació de Catalunya per la seva trajectòria professional.