El llibre ‘La cultura de l’aigua a la Vall d’en Bas’ documenta rigorosament més de 40 molins al municipi

El llibre ‘La cultura de l’aigua a la Vall d’en Bas’ va néixer d’una conversa entre l’Ajuntament i el Patronat d’Estudis Històrics d’Olot i Comarca (PEHOC). De tot el patrimoni possible, van fixar-se en les construccions més complexes a aquests efectes fetes per l’home, els molins hidràulics per a l’agricultura.


El que creien que podrien ser més d’una vintena, ràpidament es van convertir en vestigis de més d’una quarantena de construccions al terme municipal, potser pel relaxament de les lleis de vassallatge en aquest territori, que haurien derivat en una major llibertat per als agricultors. El títol és una rigorosa obra acadèmica que recull en fitxes detallades la història dels diferents molins i la descripció de les seves parts, alguns de les quals es conserven i fins i tot han derivat en altres usos.

Lluís Amat, alcalde de la Vall d’en Bas: Jo hi havia insistit per intuïció, pel que significa l’aigua a la Vall, per moltes qüestions que van sortir a la coversa, però que trobaríem 43 molins… i tots estan documentats.

Miquel Àngel Fumanal, president del PEHOC: Hem de pensar que aquest llibre és el resultat de quatre anys d’investigació interdisciplinària. Entre els autors, hi ha un barrig-barreig d’historiadors, arqueòlegs, excursionistes que coneixen el territori -en aquest sentit, ha estat clau la col·laboració de Joan Pujolriu, en Menguis, del GECA-, però, a més a més, el picar pedra dels estudiants Arnau Brosa i Jaume Borràs, l’enorme documentació d’un doctor en història expert com és Xavier Solà, la coordinació de Jesús Gutiérrez i la important participació, barreja d’acadèmica i institucional, de Xavier Collell.

El llibre permet testimoniar que com en un moment de la història, la Vall d’en Bas va tenir, amb diferència, el major nombre de molins hidràulics de totes les comarques gironines.

Miquel Àngel Fumanal, president PEHOC: En alguns dels censos que es fan s’explotació industrial al segle XIX, la Vall d’en Bas és el número 1 de tota la demarcació de Girona.

Ara, l’obra ha estat publicada, gràcies a la col·laboració entre l’Ajuntament, el PEHOC i l’Institut Ramon Muntaner, amb el suport de Proveïments d’aigua SA i la Diputació de Girona.

x