Què vol dir ser normal?

Són moltes les propostes d’activitats a fer i coses a veure que han tingut tots aquells qui durant aquest pont de desembre s’han passejat pel centre d’Olot. Moltes han estat les opcions, però segurament cap tan trencadora i sorprenent com el ‘Projecte Normal’.


Una activitat participativa creada pels Artistas Salsichas que plantejava a tots aquells qui veien la seva parada que pensessin al voltant de què vol dir ser normal i a detectar les seves, podríem dir, anormalitats, defectes o trets diferencials.


Manel Quintana, Artistas Salsichas: El Projecte Normal l’hem fet juntament amb l’àrea de cultura i el consorci d’acció Social de la Garrotxa, i el que volíem era dur el tema de la diversitat funcional al carrer. I com a artistes ens van convidar a fer una acció al carrer, i hem fet una acció de altres i defectes personals.

Els creadors, però, ho tenen clar. El concepte normal no existeix i l’objectiu és fer consciència i integració entre la ciutadania.

Maribel Martí, participant: M’han demanat que escrigui a un pòster d’alguna cosa que a mi em molesti o que jo tingui diferent als demés. He escrit que em poso molt nerviosa quan m’enfado o quan hi ha alguna injustícia.

D’aquesta manera, tothom qui ha volgut hi ha apuntat el seu defecte o singularitat, que el fa diferent a la resta. El proper pas serà fer cartells grans per penjar-los per la ciutat, de manera que tothom pugui llegir els defectes dels demés. Això, i el fet de traslladar aquest projecte als instituts, on es tractarà el concepte normal a fons