L’actriu Rosa Andreu portarà l’obra ‘Memòria de les oblidades’ aquest diumenge a l’Orfeó Popular Olotí

L’actriu Rosa Andreu ha visitat l’Orfeó Popular Olotí dies abans de portar-hi al seu escenari ‘Memòria de les oblidades’, on interpreta les possibles vides de quatre dones que van ser jutjades i condemnades a presó un cop acabada la Guerra Civil.


Soles i sotmeses a dures condicions, van acabar enterrades a la fossa comuna del cementiri de Tarragona. Una d’elles va ser una barretaire gironina Maria Grau i Mundet, que va ingressar a presó quan els seus trigèmins eren adolescents.

Rosa Andreu, actriu: En la seva fitxa d’entrada a la presó, un convent regit per monges que van passar a ser carcelleres, no hi figurava cap delicte. La casella del delicte estava en blanc, però ella va morir a la presó.

Andreu confessa que va plorar molt treballant aquest guió interpretatiu, però assegura que és necessari posar sobre l’escenari vides més fàcilment oblidades que aquelles que van lluitar en el front de la Guerra Civil.

Rosa Andreu, actriu: Vaig plorar moltíssim assajant aquesta obra, pel que em toca directament, per la situació familiar que he viscut tota la vida, perquè les històries són duríssimes -només de posar-te en la pell d’aquelles dones ja és per posar-te a plorar-, i perquè ho havia de plorar molt per després presentar-ho intel·ligible al públic sense sanglots i una mica més contingut, que és quan més bé arriba el missatge. Als homes se’ls ha fet com més justícia històrica pel que fet que van anar al front i se n’ha parlat molt de la Batalla de l’Ebre, dels soldats… però de les dones, que eren doblement represaliades pel fet de ser d’esquerres i per ser dones, se n’ha parlat molt poc. Sincerament, possiblement plorareu, però n’estic convençuda que quan sortiu del teatre sortireu plenament satisfets i satisfetes d’haver vingut.

Memòria de les oblidades es representarà a l’Orfeó Popular Olotí, al carrer Bellaire, aquest proper diumenge, 12 de desembre, a les 6 de la tarda. Les entrades es poden adquirir el mateix dia o de manera anticipada a l’entitat a un preu reduït.

x