L’atenció primària recomana distingir els graus d’urgència per festes per descompressionar els centres sanitaris

La Garrotxa arriba a les portes del Nadal amb un índex de rebrot de coronavirus de 1448.47, un dels més alts de Catalunya. La taxa de reproducció més gran que 1, concretament, de 1,16 i el percentatge de positius supera el 15% entre les proves realitzades.

Glòria Bassets, directora Atenció Primària Fundació Hospital Olot: Ara fa un mes teníem uns 100 casos diagnosticats a la comarca en els set dies previs, i avui en els set dies previs n’hem diagnosticat gairebé 500. Amb això ja n0’hi ha prou per entendre l’abast de la situació que tenim.

Entre el 14 i el 20 de desembre, la Garrotxa ha registrat 10 nous ingressos i dues defuncions per coronavirus. Les àrees d’atenció primària de la Garrotxa insisteixen a demanar que es gaudeixi de les festes però separant allò que és urgent del que no ho és, per rebaixar els contagis i descompressionar els centres sanitaris. A l’atenció primària de la Fundació Hospital d’Olot s’han aturat les retinografies i es reprogramen algunes anàlisis o controls no urgents.

Josep Lluís Nicolau, director Àrees Bàsiques Salut Olot i Besalú: Crec que aquestes festes tothom ha de posar un punt de sentit comú, el màxim de prudència i el màxim de responsabilitat. Tots malauradament hem hagut de suspendre dinars familiars, àpats amb una gran quantitat de família. Els haurem de fer en petit comitè, amb els més propers, amb aquells que habitualment tenim més contacte.

Glòria Bassets, directora Atenció Primària Fundació Hospital Olot:  Qui necessita una analítica per un seguiment d’un tractament oncològic, li farem. Qui necessiti una analítica o una visita urgent, li farem, però tot allò que no és ni necessari ni urgent, si ho deixem per després de festes, crec que podem arribar a sortir-nos-en. La gent ha d’entendre que els professionals són també persones i necessiten descansar, estar amb la família i estar valents per poder cuidar-nos.

El que l’atenció primària no vol que es deixi per després de reis són les vacunacions, així com la realització de proves davant de possibles símptomes, acompanyat de l’aïllament per no contagiar l’entorn.

x