Els tortells de Reis tradicionals segueixen triomfant

Ses Majestats els reis d’Orient estan a punt d’arribar a Olot, preparant-se per repartir els regals i desitjos. Els pastissers i flequers, ja fa dies que també treballen de valent perquè tothom pugui menjar demà dijous el tradicional tortell de Reis.


Jordi Ferrer, Pastisseria Ferrer: “És la primera de l’any però l’última de la temporada de Nadal i per acabar-ho de fer ben fet, la gent s’hi fa i continua la tradició tant o més que els anys anteriors.”

De tipus de tortells n’hi ha de tota mena, tot i que en aquest cas la innovació i la imaginació no hi tenen cabuda. De moment, les vendes són bones.

Jordi Ferrer, Pastisseria Ferrer: “El tortell estrella continua sent el de massapà i fruita amb la fava i el rei a dins. Les tradicions sembla que hagin d’anar baixant però no, aquesta tradició continua pujant. A nivell de la pastisseria superem, de tots els tipus de tortell, els 400 tortells venuts.”

Es diu que el tortell té el seu origen al segle II aC, durant les saturnals, un període festiu a mitjans del mes de desembre en el qual els esclaus podien passar una setmana de manera ociosa menjant un postre amb mel, fruits secs, dàtils o figues. No va ser fins a l’arribada del cristianisme que es va introduir la fava com a símbol de fertilitat i a qui li tocava rebia prosperitat durant tot l’any. Molts segles després, la reialesa francesa al segle XVIII va popularitzar-lo entre les famílies nobles, quan cuiner va voler sorprendre Lluís XV introduint una moneda d’or dins el tortell. Des de llavors, la sorpresa més preuada és la moneda, que després seria una figureta, i no pas la fava, convertida en un símbol negatiu.

Jordi Ferrer, Pastisseria Ferrer: “El que té de diferent aquest tortell és el joc que s’hi fa un cop el tens a taula. A veure un cop tallat i servit, a veure qui li toca la fava i a qui li toca el rei i fer el joc aquests de veure qui l’haurà de pagar l’any vinent i qui és coronat rei de la festa.”

x