L’hospital d’Olot confia a restablir la normalitat assistencial en 15 dies després de l’augment de contagis de covid entre el personal

Jaume Heredia, director mèdic de l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa: Més que un brot a l’hospital, és un brot poblacional. Els darrers dies hi ha hagut una alta incidència a nivell poblacional que queda reflexada a les petites poblacions com la hospitalària, que també té els seus brots.


Aquest és el diagnòstic que sobre els casos de coronavirus a l’hospital fa el seu director mèdic, Jaume Heredia. Aquest dilluns ja s’acostaven a la vintena els pacients ingressats a causa del virus, dos d’ells, a la unitat de semicrítics, mentre que els professionals contagiats s’acostaven a la quarantena.

Això ha obligat a suspendre temporalment les visitesa les unitats 1, 2 i 3 amb excepció de les parteres, menors d’edat, pacients al final de la vida i altres casos que per criteri assistencial. Avui també se suspèn la cirurgia programada amb ingrés i es prioritza la cirurgia programada sense ingrés. El centre es posa en contacte amb tots aquells pacients que tenien una intervenció quirúrgica programada per oferir-los una nova data. Des d’aquest dimecres i fins el 24 de gener, se suspendrà també el Programa de cribratge de càncer de mama i totes les mamografies que s’havien de fer per aquest motiu. La situació ha obligat a reorganitzar serveis molt afectats per les poques possibilitats de substitució que tenen.

Jaume Heredia, director mèdic de l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa: No és el mateix tenir tres positius en un servei de 20 persones que en un de sis o set persones, que és el que ens ha passat, i això ens ha obligat a reorganitzar, per exemple, a reprogramar intervencions de cirurgia o cribratge de càncer de mama. Estarem uns dies sense poder-ho fer però hi recuperarem de manera immediata des eguida que es tornin a reincorporar aquests professionals.

El centre calcula que la situació podrà restablir-se en com a mínim 10 dies, 15 a molt estirar, temps durant el qual, es garantiran els casos d’urgència, com s’ha fet fins ara, i es reprogramarà el que sigui possible ajornar.

Jaume Heredia, director mèdic de l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa: En 15 dies preveiem tornar pràcticament a la normalitat, però sí que passarem aquesta setmana, aquests 10 dies, una mica més complexos de manera organitzativa. Intentarem que tingui el mínim impacte en l’atenció als pacients però segurament alguns veïns de la Garrotxa es veuran afectats, no suspenent però sí retardant alguna intervenció o alguna prova que es pugui demorar.

Mentrestant, la direcció demana que no s’utilitzin les urgències per confirmar testos que han resultat positius.

Jaume Heredia, director mèdic de l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa: En la fase que estem ara, un test positiu assumim que és positiu, ens aïllem a casa i, si no tenim simptomatologia greu, no cal que anem ni a l’ambulatori ni a l’horpital. Si venen a l’hospital els atendrem, però evidentment prioritzarem aquells pacients que estan greus.

Des de l’hospital, també demanen que no es visiti el centre si s’ha estat en contacte amb alguna persona amb COVID-19 els darrers dies o, sempre que la simptomatologia no sigui greu, es té una febre superior a 37,5 graus, tos seca, diarrea, dolors musculars, mal de cap i o de coll o pèrdua del gust o l’olfacte.

x