Dia Mundial de la Lluita contra la Depressió: la pandèmia ha augmentat gairebé un 25% els casos de salut mental

Aquest dijous, 13 de gener es celebra el del Dia Mundial de la Lluita contra la Depressió, un trastorn emocional que afecta un gran nombre de persones de totes les edats, amb més incidència entre els joves i les persones d’edat més avançada.


Pel que fa als símptomes més comuns, hi ha l’humor trist, la manca de capacitat de gaudir, l’insomni o, en els casos més extrems, depressions marcades per greus pensaments delirants, que en el pitjor dels casos poden acabar en suïcidi.

Aquests gairebé dos anys de pandèmia ha colpejat fortament la salut mental. Un estudi publicat a l’octubre de la revista científica “The Lancet” quantifica per primer cop l’impacte de la pandèmia en la prevalença dels trastorns depressius i d’ansietat en 204 països. Els investigadors estimen que sense pandèmia les xifres de depressió haguessin estat de 193 milions de casos, però, després d’analitzar diversos estudis, la xifra s’enfila als 246 milions.

Ernest Torrell, cap servei Salut Mental Garrotxa: “Això és global a tot arreu i hi ha estudis mundials que incrementen un 25% de depressions i ansietat amb el tema de la pandèmia. Nosaltres ho hem vist a nivell pràctic a la Garrotxa. S’han incrementat molt el nombre de primeres visites a l’especialitzada i evidentment sabem que els sanitaris també estan una mica sobrepassats per quadros d’angoixa i depressió.”

Dones i joves, són els grups més damnificats, asseguren els investigadors. De cada tres casos de depressió greu o d’ansietat nous, dos afecten població femenina i un la població masculina. Si bé la depressió en persones adultes pot tenir l’origen en una pèrdua, ja sigui laboral, econòmica o emocional, en adolescents té més a veure amb l’adversitat.

Maria Àngels Domínguez, responsable centre salut mental infanto-juvenil: “El retorn a les aules o el retorn a la vida que ells coneixien abans, social, no s’ha pogut reprendre com ho tenien abans de la pandèmia. Incertesa a l’hora de fer plans, per exemple. Recentment amb el tema del Cap d’any, per la situació actual no es podia fer doncs quan venien a consulta era això, molta ràbia, molta frustració i molt enfadats.”

L’any 2020, una de cada quatre persones ateses als Centres de Salut Mental d’Adults a Catalunya va ser per depressió. En total, es van atendre 45.148 persones amb aquest diagnòstic, gairebé el 71% de les quals eren dones.

x