La jornada d’emergència climàtica a Can Trona assegura que es viurà un canvi de paradigma en molt poc temps

Com hem de fer la transició energètica? Quines són les problemàtiques que tenim? Totes aquestes preguntes van trobar respostes dissabte al matí a Can Trona.


‘De la denúncia a l’acció’. Una trentena de persones des de la Vall d’en Bas i una trentena més en línia van seguir la ponència d’Emergència Climàtica. De fet, va ser la darrera jornada del cicle sobre ‘Moviments socials i reptes de futur’ organitzat per la Fundació Irla, vinculada a ERC Republicana.

Montse Bassa, coordinadora: Aquesta crèiem que pel valor que té la Vall d’en Bas i pel que s’ha fet a la Garrotxa en termes de transició ecològica era important poder-la fer aquí.

Diferents experts de l’àmbit acadèmic i del sector mediambiental, com ara el doctor en Física Antonio Turiel o la secretària d’Acció Climàtica Anna Barnadas, van debatre sobre les possibles solucions i alternatives per revertir la situació actual.

Lluís Amat, alcalde de la Vall d’en Bas: Creure’ns la nostra quotidianitat, canviar hàbits i les maneres de fer. 

Anna Barnadas, secretària d’Acció Climàtica: La voluntat ha sigut aportar solucions i posar llum a com es pot fer el desenvolupament de la transició energètica conservant dos espais: l’agrari i els espais naturals.

Antonio Turiel, doctor en Física: Per afavorir aquests canvis cal fer molta pedagogia i explicar a la ciutadania el que està passant amb totes les seves vessants i profunditat.

També es va posar en relleu un estudi rellevant a càrrec de la Universitat de Girona sobre la ubicació dels parcs eòlics. Rellevant, perquè pot contribuir a tirar endavant un Pla Territorial d’Energies Renovables.

Mita Castañer, professora de la UdG: És només una guia. Pensem que els parcs eòlics s’haurien d’ubicar en sòls urbanitzables i que no estan desenvolupats.

Els ponents destacaven que es tracta d’un canvi de paradigma on es veuran créixer estructures renovables en un espai molt curt de temps.

x