Francesc Canalias: “Estem més preparats, però mai ho estarem del tot per un temporal com el Glòria”

Dos milions i mig d’euros, que n’han acabat essent més de tres. És el valor estimat dels danys provocats pel temporal Glòria del 2020. Avui, els ajuntaments dels municipis afectats ja han rebut l’ingrés o com a mínim l’adjudicació de les ajudes que van atorgar els ens que es van responsabilitzar dels danys, com la Diputació de Girona.


L’Agència Catalana de l’Aigua va ser qui va actuar més ràpidament, aportant més de 800.000 euros destinats a recuperar lleres dels rius i fer tasques de neteja.  Obrir camí i recuperar una mínima normalitat era el primer pas. Però quedaria molta feina per fer i, alhora, moltes reflexions sobre la manera com s’havia actuat un cop, mai millor dit, va passar la tempesta.

Ara fa dos anys, els rius no van ser l’única cosa que es va desbordar. Era la primera prova de foc de la legislatura per a molts equips de govern dels consistoris garrotxins.

Francesc Canalias, director SIGMA: “Estem en una situació molt millor de la que estàvem abans. Tenim un grup d’Emergències ben coordinat que actua en el cas que es produeixi algun cas com per exemple el dels temporals”.

En tot cas, ni la Garrotxa ni el país estaran mai del tot preparats per assumir les conseqüències d’uns successos naturals cada dia més imprevisibles en el context d’emergència climàtica que estem vivint. Prevenir mai serà suficient en un cas excepcional com va ser el Glòria. Això sí, de l’experiència se n’aprèn i la Garrotxa, avui, està més preparada per assumir un temporal com el Glòria que no pas fa dos anys.

x