Els consultoris rurals aguanten la pressió de la sisena onada de la COVID, que ha afectat sobretot l’atenció telefònica

Les dades parlen per sí soles i les xifres de risc de rebrot en segons quin municipi es disparen amb els diferents brots en col·lectius nombrosos, com poden ser les escoles. La gran explosió de casos positius provocada per l’Òmicron ha fet que l’Atenció Primària a la població rural hagi multiplicat pràcticament per dos les consultes. En aquestes zones tenen una activitat relativament una bona accessibilitat, però les trucades telefòniques han bloquejat les atencions i han creat una sensació de poca accessibilitat.

A les Àrees Bàsiques de Salut de Sant Joan les Fonts i la Vall d’en Bas, per exemple, compten amb un metge i una infermera per cada 1.200 habitants. Ara, la principal sort amb la que compten és que no tenen pràcticament cap persona contagiada dins l’equip de treball. De fet, divendres passat la situació era de 0 contagis entre professionals.

Glòria Bassets, directora de l’Atenció Primària de la Fundació Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa: “Hem arribat a tenir en les darreres setmanes un 10% de professionals contagiats. Ens hem pogut anar combinant els torns. Avui (divendres) no tenim cap persona contagiada i això facilita molt les coses”.

La tornada a l’escola ha estat el principal maldecap d’aquesta sisena onada, però els Centres d’Atenció Primària de la comarca fora de la capital, aguanten l’embranzida tot i la sensació de saturació. Les urgències, per exemple, mai s’han bloquejat a causa de la Covid.

x