Bones perspectives per augmentar l’eficiència energètica a la comarca

El programa GarrotxaDomus, d’eficiència energètica i energia renovable en edificis, ha tancat el 2021 favorablement, malgrat els impediments de la COVID-19. Els seus promotors esperen un 2022 de més activitat, amb l’ampliació del servei a establiment turístics i PIMES i l’arribada dels fons europeus NextGeneration.

Malgrat els impediments del segon any de la pandèmia, el programa GarrotxaDomus ha tancat el 2021 prop de les expectatives que s’havia marcat en un principi, amb més de cent reformes.

Jordi Ayats, director Fundació Europace: Vam informar l’any passat que s’havien fet uns 60 projectes, la idea era doblar.- Ens hem quedat en 108 o 109. Pe`ro tot i així, tenint en compte l’escenari en el que vivim, està bé.

Durant el 2021, el programa va atendre 426 persones, amb una demanda creixent per l’impuls de l’eficiència energètica. Les actuacions més habituals han estat instal·lacions d’autoconsum fotovoltaic, en un 70%, seguides de la col·locació d’aïllaments. Això els permetrà un estalvi energètic de 684 megawatts/hora i una reducció anual de 248 tones d’emissions de CO2. El cost mitjà, ha estat el següent.

Jordi Ayats, director Fundació Europace: Estem parlant del voltant de 10.000 euros de rehabilitació de mitjana.

I a partir d’ara, l’estalvi anual aproximat serà de 600 euros per família, potser més, tenint en compte l’encariment de la factura de la llum. L’altra amortització econòmica s’aconsegueix amb les ajudes que el programa ajuda a aconseguir. Actualment hi ha oberta una convocatòria d’ajuts a l’autoconsum, l’emmagatzematge i sistemes tèrmics renovables amb una dotació de 115 milions d’euros per a Catalunya. Aquest any, les reformes haurien de poder veure’s més incentivades amb l’arribada dels fons europeus NextGeneration, que també aniran destinats a aquesta mena de reformes. Recentment, el programa GarrotxaDomus ha ampliat el seu servei d’assessorament, més enllà d’edificis residencials, a establiments de serveis relacionats amb el turisme i petites i mitjanes empreses de la comarca.

Jordi Güell, regidor d’habitatge Aj. Olot: El creixement vindrà per varis camins. Un, pel tema de l’incentiu de les ajudes europees. Un altre, per l’obertura d’aquest servei a d’altres sectors (petites i mitjanes empreses i sector turístic). I el sector residencial, el plurifamiliar, costa més arribar-hi, perquè s’han de posar d’acord les comunitats de veïns. Però estem integrant el servei de l’Oficina de l’Habitatge amb Europace.

En aquests moments, el programa disposa de servei d’acompanyament gratuït a 15 municipis, a més d’Olot, a Besalú, Beuda, Castellfollit, Maià, Mieres, les Planes, les Preses, Sant Ferriol, Sant Jaume, Sant Joan, Riudaura, Tortellà, la Vall d’en Bas i la Vall de Bianya.

x