Creu Roja Garrotxa ofereix tallers de digitalització per reduir l’escletxa digital entre les persones grans

Des de fa un temps Creu Roja Garrotxa ofereix uns tallers de digitalització, pensat perquè persones grans puguin fer consultes i resoldre dubtes sobre com utilitzar el telèfon mòbil. És una obvietat que l’escletxa digital cada dia s’accentua més, especialment en el col·lectiu de persones grans i espais com aquest permeten no deixar enrere persones que potser s’interessen per les noves tecnologies però els costa fer-les anar. Aquesta escletxa digital s’ha accentuat més amb la pandèmia, amb els tràmits telemàtics. A la Garrotxa s’ofereixen aquests tallers més o menys cada setmana i es van desplaçant a diferents llocs: des d’Olot, però també a Tortellà, La Canya o a la Vall d’en Bas. Aquest dijous Sant Esteve d’en Bas n’acollia un. Això és el que ens explicaven els voluntaris de Creu Roja i els usuaris.

 

D’on neix la idea?

Mart Puigferrer, coordinadora dels tallers de digitalització de Creu Roja Garrotxa: La pandèmia ens ha fet veure la necessitat de comunicar-nos a distància i a través el mòbil, moltes vegades. D’aquí neix aquesta necessitat per a gent gran, gent més vulnerable, amb l’anomenada escletxa digital.

Maria Nierga, usuària: Vinc per aprendre i no haver de dependre de terceres persones. Em va bé espavilar-me i no haver d’anar darrere de ningú.

 

Els dubtes més habituals

Mart Puigferrer, coordinadora dels tallers de digitalització de Creu Roja Garrotxa: Sobretot, el 90%, voleïn saber fer anar La Meva Salut i descarregar-se el certificat COVID. De vegades els hi fa vergonya preguntar. Els hi regalen un mòbil i creuen que ja el sabran fer anar, però no. Aquí poden venir i poden preguntar i anar refrescant la memòria del que ja saben.

Susi Riera, usuària: El tema de La Meva Salut, ara ho necessitem i em costava. També el Google Maps, que se m’encallava. Si gastes dades o no. No sabia que podies connectar el Wifi i no gastar dades, en segons quins llocs. Tot això m’ha anat molt bé aprendre-ho.

Maria Nierga, usuària: Treure aplicacions, que en tenia un piló, que se m’havien posat o no se què havia remenat. I avui he fet neteja,. De les que es podrien treure, així tinc més espai al mòbil.

Magda Marguí, usuària: Sempre s’aprèn alguna cosa, mai se sap tot. Encara que tinguem, ja una edat. Sempre, sempre, podem aprendre alguna cosa.

 

El repte: reduir al màxim l’escletxa digital

Mart Puigferrer, coordinadora dels tallers de digitalització de Creu Roja Garrotxa: La conclusió que en traiem, és que el que hem d’intentar és reduir al màxim l’escletxa digital, des de l’administració, entitats… hem de fer que la proximitat és recuperi i anar acabant amb aquestes diferències.

x