Justícia torna als familiars de Josep Vergés, un garrotxí deportat a un camp de concentració nazi, els seus objectes personals

Aquest dissabte, una part de Josep Vergés va poder tornar a casa. El Departament de Justícia ha retornat als seus familiars dos objectes personals confiscats pels quan el van detenir. Es tracta d’un rellotge de polsera i un anell que havien estat dipositats als Arxius Arolsen d’Alemanya i que ara fa dos anys van formar part d’una exposició itinerant que es va poder veure al Museu Memorial de l’Exili, de la Jonquera.

Josep Vergés va néixer el 1918 a Sales de Llierca i va ser un dels activistes que va treballar per la resistència francesa i va fer d’enllaç per ajudar a creuar la frontera a alguns dels seus membres. A més, Josep Vergés també va recollir informació militar dels alemanys que hi havia a la Catalunya Nord. El 1944 va ser detingut per les tropes nazis i després d’uns mesos empresonat a França els alemanys el van traslladar al camp de concentració de Neuengamme a Hamburg, on va morir al 1945.

A finals de 2020 es va localitzar la família de Josep Vergés, gràcies al grup d’investigadors liderat per Cris Capó, Albert Planas i Mercè Casademont, que han fet una intensa recerca sobre els deportats de la Garrotxa.

Els seus nebots, Joan i Francesc Vergés, expliquen que fins fa ben poc no sabien res de l’oncle: “Els pares tan sols ens havien dit que l’havien detingut els alemanys i que havia desaparegut. La meva àvia el va buscar, però no se’n va saber mai més res. A casa deien que passava tot sovint la frontera perquè festejava amb la noia d’un mas de l’altra banda.”

Els nebots han pres la decisió de fer donació al MUME d’aquests dos objectes.

x