Can Trona acull una exposició de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya

Entre el 18 de gener i el 27 de març, Can Trona acull una exposició de més de quaranta plànols de ciutats i viles de les terres gironines, procedents d’un atles manuscrit fet per l’enginyer militar francès Jacques Pennier, datat el 1719 i que es conserva a l’Arxiu Militar Austríac a Viena. Aquest recull de mapes de ciutats, viles i fortificacions de l’exèrcit francès d’aquest període de guerra van ser recollits pocs anys més tard en un volum que havia de servir de guia per localitzar indrets que permetessin l’allotjament de les tropes durant la invasió de la península Ibèrica.

En aquesta exposició s’hi reprodueixen plànols de ciutats i pobles com Olot, Camprodon, Ripoll o Castellfollit de la Roca, entre d’altres nuclis de la província de Girona i la majoria es confronten amb l’ortofotomapa Institut Cartogràfic de Catalunya de l’any 2019 per veure l’evolució que ha sofert el territori al llarg d’aquests tres-cents anys. L’exposició consta de 19 plafons en tela que reprodueixen 43 mapes i plànols de les terres gironines (28 nuclis urbans, 9 fortificacions i 6 esglésies i casals). Els mapes realitzats pels cartògrafs militars francesos, especialment en el període que va des de mitjan segle XVII fins a ben entrat el segle XIX, constitueixen una de les aportacions més rellevants a la cartografia de Catalunya. L’exposició es pot visitar de manera gratuïta.

x