No s’esperen pluges i preocupa la situació als boscos i als terrenys agrícoles

Es fa estrany acumular tants dies sense pluja a una comarca com La Garrotxa. El cert és, però, que es sumen, almenys, 27 dies sense precipitació i gairebé una cinquantena de jornades  sense pluges destacades (superiors als 10 litres per metre quadrat) en molts municipis garrotxins. No és una situació excepcional, però es fa estrany, després de diversos hiverns amb temporals al primer mes de l’any, com el Filomena o el Glòria.

Luismi Pérez, meteoròleg Olot TV: Més que al sequera en sí el més estrany de veure és tants de mesos amb dèficit de pluja a la comarca.

I és que no es registren pluges molt i molt abundants des de l’estiu o principis de la tardor passada.

Jordi Zapata, observador meteorològic: Aquí sempre tenim aigua. I la sensació de tants dies sense pluja no és gaire habitual. Però si tirem enrere, jo que he mirat dades que tinc, i he trobat que a l’any 83 he trobat una cosa idèntica al que estem vivint. Nio és res excepcional, però és cert que quan ho vius, veus aquesta necessitat que plogui.

El dèficit de pluja i les baixes temperatures, que han ocasionat fortes gelades en les darreres setmanes, estan fent que el terreny sigui especialment sec, fet que perjudica a l’agricultura.

Jordi Zapata, observador meteorològic: El paisatge està com torrat. Altres anys hem tingut uns correus aqueta època, amb molta herba i ara tot és petit. I la zona dels cereals també pateixen perquè necessiten les pluges d’hivern perquè pugi bé.

Luismi Pérez, meteoròleg Olot TV: Des del put de vista de l’agricultura i el secà, aquí a la nostra comarca tenim la sort que a la primavera acaba plovent, però el cert és que el secà de la comarca no té bones perspectives de cara a les dues o tres properes setmanes. HI ha poca disponibilitat

Hi ha pocs recursos hídrics i l’anticicló continua dominant. No s’esperen pluges en les properes setmanes i a més llarg termini, les previsions tampoc són bones.

Luismi Pérez, meteoròleg Olot TV: Les previsions a llarg termini apunten a que la sequera continuarà, malauradament.

Pel que fa al risc d’incendi, i més veient que han viscut a Peralada aquesta setmana…

Luismi Pérez, meteoròleg Olot TV: Hem d’estar alerta amb qualsevol activitat que fem al bosc, perquè els boscos estan sensible. Estem en risc d’incendi alt i això que a l’estiu el solem tenir baix, perquè tenim tempestes. Si que no tenim tanta pressió en l medi, com passa l’Empordà, però a la Garrotxa ja s’està notant estrés als boscos.

Tal i com ens explica en Luismi Pérez, el que sí sol ser habitual, és que aquests episodis continuats sense pluja solen acabar de cop i amb pluges abundants.

x