Mor l’empresari i activista Pere Bahí a l’edat de 52 anys

L’empresari garrotxí Pere Bahí ha mort aquest dissabte a la tarda de manera sobtada a l’edat de 52 anys. Activista social i empresarial, Bahí va treballar intensament per millorar el benestar empresarial i productiu de la comarca i el benestar personal en el difícil ofici de viure.


Pere Bahí va completar els estudis d’informàtica i es va preparar com a Agent de la Propietat Immobiliària amb dos llibres de capçalera, ‘Els 7 hàbits de la gent altament efectiva’, de Stephen Cobey, i ‘Com guanyar amics i influir sobre les persones’, de Dale Carnegie. El 1993 al carrer Estires d’Olot va fundar CuBuS Immobiliària com una empresa amb voluntat de donar un servei integral, interdisciplinari i en equip. Era membre del col·legi API de Girona i dirigia el Màster en Estudis Immobiliaris de la UdG. A CuBuS, Pere Bahí va aplicar la seva filosofia de vida i de treball.

EURAM Garrotxa va escollir Pere Bahí i la immobiliària per representar el sector dins l’associació empresarial comarcal. Des d’allà, Bahí va impulsar l’Observatoeri Econòmic de la Garrotxa, una publicació anual que radiografiava el teixit productiu de la comarca i que va ser l’origen de l’actual Observatori per al Desenvolupament Sostenible de la Garrotxa. En els darrers anys, va coliderar la creació del Campus Garrotxa, un espai de trobada i d’aprenentatge per als professionals que treballen a les empreses garrotxines, com un projecte d’arrelament a la comarca des de la professió.

Òscar Rodríguez, president d’EURAM Garrotxa: Era una bona persona, un bon company de treball, omnipresent arreu. S’estimava molt els garrotxins i sempre aportava criteri amb ganes de millorar el territori. Segurament serà una persona insubstituïble.

A nivell associatiu, Pere Bahí va estar vinculat a nombroses entitats. El Patronat d’Estudis Històrics el destacava aquest cap de setmana com a soci i mecenes. A nivell local, va estar intensament vinculat a l’Associació Olotina d’Amics del Porc i el Xai, l’AOAPIX, sobretot en els primers anys de l’entitat, en la qual feia la tasca de tresorer. Bahí concebia l’AOAPIX com una associació oberta i transformadora de la ciutat, cosa que l’entitat ha aconseguit amb escreix, com a revulsiu del concepte d’oci, del teixit associatiu i de l’organització d’esdeveniments i actes, per exemple, dins les Festes del Tura.

Pep Compte, amic i membre de la penya AOAPIX: T’has d’endur un bon record d’en Pere Bahí, perquè era molt bona persona. Era estimat, li agradava discutir. Discutíem per tot, per coses de la penya, quan anàvem en bicicleta, discutíem per qualsevol cosa. El que té nassos és que deia que ell era tenaç i els altres érem tossuts. (Riu). Els altres dèiem que no, que ell era tossut i nosaltres també. Però el maco d’això és que acabàvem de discutir i sempre en sortia alguna cosa millor.

Bahí també estava vinculat a l’ANC i Òmnium Garrotxa. Des d’aquestes entitats i l’AOAPIX, va ser molt actiu en els actes i esdeveniments que durant el procés advocaven per la independència de Catalunya des del teixit social.

Pere Bahí era valorat per les seves opinions i va col·laborar en diferents programes d’Olot Televisió, com en ‘Des d’aquí’. Darrerament, formava part de l’equip de treball del Pla Estratègic Fem Garrotxa, que des de les institucions impulsava un procés participatiu per pensar la comarca fins al 2030.

A nivell particular, impulsava un grup de relació anomenat ‘Petites Paraules per Reflexionar’, de trobada per intercanviar consells de vida. Pere Bahí va morir de manera sobtada aquest dissabte a la tarda.

Al seu entorn li havia expressat la voluntat que a la seva mort no es fes cap tipus de cerimònia i que el comiat se celebrés en la més estricte intimitat de la família. Els vetlladors, però, han estat plens de tots els que el coneixien i l’estimaven fins a aquest dilluns al migdia. Fins a l’entrada del tanatori, l’AOAPIX hi va portar el seu gegantó. Aquests dies, el Porc i el Xai també han plorat la mort de Pere Bahí.

x