El filòsof Jordi Pigem demana a Olot “discerniment i autoresponsabilitat” arran de la pandèmia

El filòsof de la ciència Jordi Pigem va ser ahir a Olot per presentar els seus llibres ‘Así habla la Tierra’ i ‘Pandèmia i postveritat’, on parteix de les novel·les distòpiques d’Orwell i Huxley per demanar criteri enfront dels poders econòmics i polítics. La xerrada, que s’havia previst en un primer moment a l’Arxiu Comarcal, va omplir finalment d’espectadors la Sala El Torín.


Durant la conferència, Pigem va animar els assistents a exercir la pròpia sobirania sobre la seva salut i com tractar-la, especialment arran de la pandèmia, i així mateix, exercir un pensament crític sobre les decisions preses des dels governs, contrastant les informacions que es troben a l’abast per acabar decidint què és el millor d’acord amb el propi raonament.

Jordi Pigem, filòsof de la ciència i autor de ‘Pandèmia i postveritat’: “Des del principi de la pandèmia se’ns ha donat només una sola versió. Hi havia científics de molt alt nivell que advertien que els confinaments mai no s’havien utilitzat amb persones sanes. Faig una crida a confiar a¡més en el que ens diu l’evidència del que veiem al voltant nostre. Si una persona s’ha posat una injecció, li van dir que no es contagiaria i s’ha contagiat, vol dir que no funciona. Això ho estem veient. Confiem més en el nostre discerniment i en el nostre seny, i aprenguem més a ser responsables sobre el nostre cos i la nostra salut. Fins i tot les muillors revistes científiques a vegades estan al servei d’interessos econòmics molt concrets. Per tant, hem de fer un esforç per separar el gra de la palla i aprendre a discernir. Orwell, a ‘1984’ explica que la pitjor tirania seria aquella en la qual et diguin que dos i dos són cinc i t’ho hagis de creure. Si ens diuen que dos i dos són cinc recordem que dos i dos són quatre”.

x