Testimonis d’ucraïnesos de la comarca: “Estem preocupats per les nostres famílies i no sabem com acabarà tot això”

La guerra és a 3.000 quilòmetres, però el dolor es podia palpar perfectament aquest dijous a Olot. Part de la comunitat ucraïnesa de la Garrotxa es va unir per passar junts les males hores que està vivint el seu país, envaïda per Rússia en les darreres hores.


Tots ho viuen amb incertesa, com és el cas de la Liliya i l’Irina. Són cosines i van venir fa molt més de deu anys d’Ucraïna.

Liliya Kovalyk, va venir d’Ucraïna:La situació que estem vivint allà ens té molt preocupats perquè hi tenim família i no sabem com acabarà tot això. No sabem què esperar el dia de demà.”

Irina Kovalyk, va venir d’Ucraïna:La meva àvia havia de venir el diumenge, però al final no pot perquè els aeroports estan tancats.”

L’objectiu de la trobada d’aquest dijous era fer un acte de comunió, per enviar força, d’alguna manera, al poble ucraïnès, a partir de pregàries i cants.

Tot eren cares d’incomprensió, de tristesa, de resignació; tanmateix, a la vegada amb un punt d’esperança, tot esperant que aquest conflicte no avanci més. En Vasyl és de Nikolayev, una ciutat situada al sud del país, prop de Crimea. Fa gairebé vint anys que viu a Olot.

Vasyl Voytsekovskyy, representant comunitat ucraïnesa a la Garrotxa:El nostre país hi ha vingut una malaltia, una guerra, que mai pensàvem que podria arribar, per part de mandataris de països que deien que érem tots germans, que tots érem una única nació. Al meu cap no m’hi entra tot això. No tinc paraules per explicar tot el que està passant.”

A la Garrotxa hi viuen una mica més de 500 ucraïnesos i un centenar d’aquests es van trobar el vespre d’aquest dijous per donar-se ànims i per pregar per les seves famílies, que viuen a Ucraïna.

Irina Kovalyk, va venir d’Ucraïna:Som de Tornopil i allà on han tirat bombes, està a una hora d’on viuen els meus avis.”

Vasyl Voytsekovskyy, representant comunitat ucraïnesa a la Garrotxa: “Hi tinc dues germanes amb les seves famílies, la meva dona, germans, cosins. També hi tinc dos nets, a tres quilòmetres de distància d’un aeròdrom on han caigut míssils durant el matí.”

L’Olga va néixer a Lviv, a l’oest d’Ucraïna i va arribar a Olot fa 16 anys. No va voler sortir davant de càmeres. Afirma que això Putin ho està fent perquè veu que Ucraïna és un territori potent. Tots ells no paren de trucar a les seves famílies preguntant si estan bé. Per a molts d’ells només els queda pregar. Pregar perquè aquest malson que està vivint el seu país acabi com més aviat millor.

x